Petr Hartman: Pancová je volná

29.09.2013 21:30

Rok, čtyři měsíce a deset dnů - přesně tak dlouhá doba dělí od sebe dvě data. Prvním je 17. květen 2012, druhým potom 27. září 2013. Tyto mantinely vymezují čas, který strávila ve vazbě Kateřina Pancová.

Petr Hartman: Pancová je volná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sedm v krabici od vína. Tato hláška už jaksi zlidověla

Byla na ní uvalena kvůli manipulaci s veřejnými zakázkami a korupci, na které se měla podílet spolu s dalšími obžalovanými včetně bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a Petra Kotta. Všem třem jmenovaným hrozí vysoké tresty odnětí svobody a proto všichni až do letošního 27. září seděli ve vazební cele. Podle závažnosti spáchaného trestného činu se maximální lhůta pobytu v ní pohybuje mezi jedním až čtyřmi lety. Není-li do té doby soudem definitivně rozhodnuto o vině či nevině obžalovaného, musí být ihned propuštěn na svobodu.  

V případě Pancové se její setrvání ve vazební věznici mohlo protáhnout na dobu maximálně tří let. Po výroku Vrchního soudu v Praze se tato lhůta zkrátila zhruba na polovinu. Pancová, Kott i Rath byli v posledních měsících drženi za mřížemi kvůli obavě z útěku. V případě obou mužů zatím tento důvod převážil při rozhodování o jejich propuštění na svobodu, a proto zůstali za mřížemi. Pancová se naopak ocitla na svobodě. Musí odevzdat pas a hlásit se probačnímu úředníkovi, zároveň by se měla nadále účastnit soudního líčení.  

Úvahy o tom, že zmizí někde v zahraničí, jsou momentálně zbytečné. Až do vynesení pravomocného soudního rozsudku a do případné výzvy k nástupu do vězení, by k útěku neměla být motivována. V případě odsouzení k několikaletému nepodmíněnému trestu odnětí svobody se ukáže, nakolik byly obavy státního zástupce na místě.  

Nejnovější verdikt o propuštění Pancové z vazby zároveň neznamená, že by se oslabila pozice obžaloby. Soudce nehodnotil míru viny, ale pouze vazební důvody. V dohledné době se k případu v těchto souvislostech bude muset vrátit. Protože v pravidelných měsíčních intervalech od pravomocného rozhodnutí o prodloužení vazby musí rozhodovat o tom, zda i zbývající dva obvinění mají do soudní síně mířit z vazební věznice, nebo by se rovněž měli ocitnout na svobodě. Byť by jejich pobyt mohl být pouze dočasný, což se lze domnívat na základě předkládaných důkazů.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…