Petr Hartman: Placení za dotační chyby

13.05.2013 7:27

Projekty financované pomocí peněz z evropských fondů doprovází aféry, které odhalují, jakým způsobem mohou být zneužívány. Pochopitelně Bruselu není lhostejné, jakým způsobem se s evropskými financemi zachází. Proto vyžaduje důkladnou kontrolu čerpání peněz.

Petr Hartman: Placení za dotační chyby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Je-li odhalených chyb příliš, nebo nejde-li o omyl, ale spíše o tunelování, pomyslný evropský penězovod se částečně přiškrtí, případně uzavře úplně. Některé projekty tak nemusí být proplaceny vůbec, nebo v plné výši, jak bylo původně dohodnuto. Což komplikuje život nejenom těm, kteří jsou s danou zakázkou bezprostředně spjati, ale také státní pokladně.

Čerpání evropských peněz je totiž nastaveno tak, že schválené projekty jsou financovány ze státního rozpočtu, případně rozpočtu krajů, nebo jednotlivých obcí. Až následně jsou propláceny Bruselem. A když tyto očekávané peníze nedorazí, odrazí se to v jejich nižších příjmech.

Pokud by celý systém fungoval standardním způsobem, k podobným výpadkům by nedocházelo. Ke zmiňovaným problémům přispívá počet programů, které jsou určeny k financování z evropských fondů. Ten je na velikost České republiky neúměrně vysoký a tím i méně přehledný, hůře kontrolovatelný a tudíž náchylnější k nejrůznějším machinacím. 

Tak například smysluplnost jednotlivých projektů, které se o evropské peníze ucházely, posuzovali často experti bez zdůvodnění. Zjednodušeně řečeno, některý projekt doporučili, jiný naopak odmítli bez patřičného komentáře. Potom lze zpětně těžko přezkoumat, zda svůj postoj měli podpořen pádnými argumenty.

Pochopitelně způsobů, jak zneužívat peníze z evropských fondů, existuje více. Když jsou odhaleny, musí se za ně zaplatit. V případě regionálních operačních programů se na tom mají podílet jednotlivé kraje. Jejich vedení se do pokladny příliš sahat nechce a navíc na to ani nemají peníze.

Přesto se jim vyplatí dohoda s ministerstvem financí, byť pro ně může znamenat neplánované výdaje několika stovek milionů korun. Za to jim dorazí další miliardy na projekty, které by snad měly být bez chyb a evropské peníze by jim na ně měly být proplaceny. Pokud by za chyby kraje zaplatit nechtěly, musely by se s touto vidinou rozloučit.

Nejnovější informace naznačují, že to představitelé Královéhradeckého, Libereckého a Pardubického kraje chápou. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…