Petr Hartman: Stávkuje vládní agentura, která řeší problémy s ghetty

11.05.2015 21:49

Pokud města a obce spoléhají při řešení problémů s lidmi žijícími na okraji společnosti na zaměstnance z Agentury pro sociální začleňování, měli by se minimálně několik dní obejít bez jejich pomoci.

Petr Hartman: Stávkuje vládní agentura, která řeší problémy s ghetty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Momentálně se pomocí stávky snaží vynutit jednání s premiérem a vyčlenit agenturu z působnosti vlády, respektive ministra pro lidská práva a rovné příležitosti.

Vzhledem k jejich napjatému vztahu s Jiřím Dienstbierem a k mediální válce, kterou spolu vedou, je to pro ně prakticky jediné řešení. Jen těžko si lze představit, že by tito lidé i nadále s ministrem spolupracovali.

V tuto chvíli není příliš pravděpodobné, že by toho dosáhli. Naopak je reálné, že spíše dříve než později z agentury odejdou. Jak už v médiích naznačil Jiří Dienstbier, na jejich místa přijdou jiní lidé a život půjde dál.

Pro města a obce, které zaznamenaly při řešení problémů se sociálně vyloučenými lidmi dobré zkušenosti se zaměstnanci agentury, poběží kostrbatěji než před odvoláním Martina Šimáčka a po něm následujících sporech.

Přitom vznik ghett, která se po republice postupně šíří, je ministerstvem vnitra považován za jedno z největších bezpečnostních rizik. Není tím myšlena pouze kriminalita, která se na toto prostředí nabaluje, ale růst napětí ve společnosti projevující se demonstracemi a násilím.

Nechce-li stát pouze pomocí těžkooděnců likvidovat podobné incidenty, měl by takovýmto problémům předcházet. Jednak se snažit bránit rozšiřování takovýchto sociálně vyloučených lokalit, jednak pokud možno začleňovat lidi v ghettech žijící do běžného života.

Na tom se podílí právě Agentura pro sociální začleňování a jsou k tomu pochopitelně potřeba peníze.

Na jejich využití mohou existovat různé názory, podobně jako na aktivitu agentury a na její spolupráci s ministerstvy.

Svět nebývá úplně černobílý, jak by se z dosavadního průběhu sporu mohlo zdát. Jeho výsledkem by tudíž nemělo být drtivé vítězství jedné z protivných stran, ale dosažení kompromisu.

Pokud možno takového, který by zabránil případnému zneužívání financí v této oblasti a pomohl městům a obcím lépe zvládat problémy s ghetty. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…