Petr Hartman: Zastaví se přívod evropských peněz do Česka?

23.04.2015 9:30

Čerpání stovek miliard korun z evropských fondů je ohroženo. Tvrdí to ministryně Karla Šlechtová. Premiér Bohuslav Sobotka si to nemyslí. Kdo z nich bude blíž pravdě, to se ukáže v nepříliš vzdálené budoucnosti.

Petr Hartman: Zastaví se přívod evropských peněz do Česka?
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Výrazně ji ovlivní dění kolem systému, který má zajišťovat kontrolu využívání evropských peněz. Ministerstvo financí totiž vypracovalo audit, který zpochybňuje způsob, jakým byl vybrán dodavatel a provozovatel tohoto systému.

Ministerstvo pro místní rozvoj jeho závěry odmítá a tvrdí, že byl proveden neprofesionálně a místo nezpochybnitelných faktů se opírá o spekulativní konstrukce. Ministerstvo financí se hájí tím, že ho vypracoval tým zkušených auditorů a postupoval při něm standardně.

Pokud by byla pravda na straně resortu, který vede Andrej Babiš, lze si skutečně představit, že by peníze z Bruselu nemusely směřovat do České republiky. V minulosti už jsme to zažili. Důvodem byl nekvalitní dohled, jak je s těmito finančními prostředky nakládáno.

Evropská komise mimo jiné požadovala, aby existovala nezávislá kontrola. Za ni komise nepovažovala závislost kontrolorů na těch, kteří o projektech de facto rozhodovali. Proto bylo čerpání peněz z Bruselu na čas pozastaveno.

Také kvůli tomu vznikl monitorovací systém, který se stal předmětem zmiňovaného sporného auditu. Pokud by se skutečně prokázalo, že není v pořádku, jen těžko by Evropská komise souhlasila s tím, aby do Česka od ní proudily miliardy korun.

Odrazovaly by jí od toho negativní zkušenosti z minulosti. Některé projekty vyvolávaly pochybnosti o tom, zda jsou finance hospodárně vynakládány. O některé se zajímala policie kvůli podezření, že peníze jsou spíše tunelovány než rozumně investovány.

V jednadvacátém století se velmi rychle šíří informace. Proto se o rozporech kolem auditu kontrolního systému čerpání peněz z evropských fondů museli doslechnout v Bruselu. Na českých politicích bude záležet, jakým způsobem je přesvědčí o tom, že je všechno v pořádku.

Problém je v tom, že auditoři z ministerstva financí většinou postupují v souladu s metodikou Evropské komise. A protože kontrolují věci v jiných resortech, počínají si svým způsobem nezávisle. Což může vyvolávat negativní reakce z vedení dotčených ministerstev.

Stačí připomenout polemiku, kterou vyvolalo vypracování auditů týkajících se hospodaření nemocnic. Při něm rovněž lidé z ministerstva financí dospěli k závěru, že pořízení některých přístrojů z evropských peněz bylo předražené. Proti tomu se tvrdě postavilo ministerstvo zdravotnictví a ředitelé dotčených nemocnic. Tentokrát se závěrem auditu nesouhlasí ministerstvo pro místní rozvoj.

Takovéto reakce mohou být vnímány různě. Například také jako náznak, že nezávislá kontrola začíná skutečně fungovat. Zároveň může být jednodušší její nezávislost zmírnit, než udělat pořádek v zacházení s evropskými penězi. Proto bude zajímavé, k jakému kompromisu ohledně sporného auditu se dopracují ministři Babiš a Šlechtová. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…