Petr Holub: Návštěva europoslanců poukázala na problematické čerpání dotací

29.03.2014 12:04

Andersenovu pohádku o tom, že „král je nahý“ si pamatuje každý z toho důvodu, protože popisuje událost, se kterou se každý třeba jen jednou setkal. Jde o jakési procitnutí, které může mít v jiných souvislostech třeba náboženský charakter, v případě Andersena se ovšem jedná o speciální případ s kritickým sociálním rozměrem.

Petr Holub: Návštěva europoslanců poukázala na problematické čerpání dotací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Dítětem, které nepodléhá společenským konvencím a upozorní na to, že se namyšlený král stal obětí podvodníků, se zpravidla může stát jen ten, kdo není místní. To se potvrdilo při návštěvě europoslanců v České republice. Přijeli celkem čtyři a jenom se vyptávali úředníků a politiků, proč má Česko nejhorší výsledky při čerpání eurodotací.  

Tři z nich se během své kariéry naučili dobře vycházet se všemi. Proto se tedy zachovali uměřeně. Prohlásili sice, že české čerpání dotací má už třetím rokem nejvíce chyb ze všech členských států, situace se ale zlepšuje přinejmenším v kontrolní činnosti, protože se odhalují stále nové a nové chyby. Neopomněli zdůraznit, že se v Česku díky přílivu evropských miliard vytvořily desetitisíce pracovních míst.  

Těžko říci, proč vlastně europoslankyně Ingeborg Grässleová na tuto hru nepřistoupila a řekla něco jiného. Prohlásila, že Češi by neměli z evropských zdrojů dostat ani korunu a ještě by měli spoustu peněz vracet. Vymysleli takový způsob čerpání, který zřejmě záměrně vytváří prostor pro podvody s evropskými penězi. Dosud se prý nevysvětlilo, jak bylo možné, že se vytvořil takový systém, který v několika stupních nad sebou kryl podvody, ke kterým docházelo v nižších úrovních. Češi neumějí s penězi zacházet, chovají se jako v Řecku, nedá se jim věřit, když něco slíbí, a podvody kryjí dodnes.  

Taková kritika údajně vzbudila velmi rozpačité reakce českých úředníků a politiků. Tvářili se jako uličníci dopadení při nějaké lumpárně, sváděli na sebe navzájem vinu a nedokázali dostatečně odpovědět byť na jednu otázku.  

Jinými slovy, po upozornění na královu nahotu nikdo nedokázal setrvat na tvrzení, že je král vlastně oblečený. Uvědomit si potíže s královou garderobou je ovšem obtížné pro někoho, kdo nemá s evropskými dotacemi nic společného. Předražení, obcházení zákona o veřejných zakázkách, pletichy při přidělování dotací jsou značně složité procesy, do kterých není na první pohled vidět. Proto také tuzemská politická elita před veřejností nadále vystupuje s postojem, že se nějaké chyby třeba staly, teď je ale vše v pořádku a hlavní je, aby se všechny peníze vyčerpaly.  

Správné pojmenování reality se tedy na veřejnost nedostalo, respektive se úplně nerozšířilo. Stále existuje dost politiků, kteří jsou ochotni veřejně vystupovat bez šatů a přitom se sebevědomě tvářit, že jsou vlastně oblečení.  

Samozřejmě přitom nejde jenom o pojmenování reality. Hlavní je, že se pro značnou část české společnosti včetně jejích elit stala korupce běžnou součástí života, stejnou třeba jako školy, úřady či zdravotní střediska. Žít v tomto prostředí, přitom se tvářit, že je vše v pořádku, a ještě za to očekávat odměnu v podobě evropských dotací nebo třeba prémií od zaměstnavatele, je právě tím, čeho se musí společnost zbavit. Přinejmenším to doporučuje Andersenova pohádka.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…