Petr Holub: Střet zájmů a jak ho odsoudit

10.04.2015 21:35

Každý kdo se zajímá o politiku, vstupuje v těchto dnech do vyšší dívčí, protože pokud bude dávat dobrý pozor, tak se dozví, co to je střet zájmů.

Petr Holub: Střet zájmů a jak ho odsoudit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Protože jde o složitou problematiku, tak je dobře, že se vše ukazuje na konkrétním příkladu, kterým se stal ministr financí a majitel firmy Agrofert Andrej Babiš.

Učebnicová poučka říká, že „střet zájmů je situace, kdy vedlejší zájmy osobního nebo institucionálního druhu ohrožují primární zájmy“. To je celkem jasné.

Primárním zájmem ministra financí je kvalitní správa peněz, které stát vybírá od občanů. Pokud má ovšem ministr velkou firmu Agrofert, může při rozdělování peněz přihlížet ke svým vedlejším zájmům, tedy k tomu, aby právě jeho podnik získal nějaký prospěch.

S kontrolou veřejnosti je to pochybné

Není pochyb, že střet zájmů existuje například při státní podpoře biopaliv. Díky této podpoře, která zároveň skrývá pravidlo, že automobily musí bionaftu tankovat, se zaručí odbyt vysoce efektivního výrobce bionafty, který ministrovi patří.

Příkladů střetu zájmů by se dalo najít více, protože ministerstvo financí je na své úrovni nejdůležitější a nejvlivnější státní úřad, a Agrofert je zase nejdůležitější potravinářskou, chemickou i lesní firmou v Česku.

„Když se probudím, tak mám střet zájmů,“ říká správně sám ministr. Upozorňuje přitom, že si ho přece lidé sami zvolili, že je jako ministr pod dohledem veřejnosti a že navíc že střet zájmů nezneužívá.

K tomu kritici dodávají, že to s kontrolou veřejnosti je pochybné, protože ministr vlastní i mnohá média a další může ovlivnit jako šéf vládního hnutí. Takové komentáře se však netýkají jádra problému.

Člověk se do střetu zájmů může dostat bez vlastní viny

Ministr financí má pravdu, když říká, že střet zájmů není nic trestného. Ani by nemohlo být, protože člověk se do střetu zájmů může dostat bez vlastní viny. Jak může třeba primátor ovlivnit fakt, že se v jeho funkčním období bude rozhodovat o tom, jestli se má tramvajová trať postavit do čtvrti, kde bydlí, nebo třeba někam jinam.

To však neznamená, že by se politik, ale také třeba manažer, výzkumník nebo lékař neměl střetu zájmů vyhýbat, jak je to jen možné. A pokud se nesnaží vyhnout, tak mu to obvykle ve vyspělých společnostech neprojde.

Třeba německý prezident si půjčil na dovolenou vilu na soukromém ostrově známého podnikatele a nezaplatil za to. Tím se vlastní vinou dostal do střetu zájmů, protože tak vzniklo nebezpečí, že podnikatel bude někdy požadovat protihodnotu.

Když přijímala ředitelka kanceláře českého premiéra dary od podnikatelů, kteří se navíc mnohdy vyznačovali mafiánskými manýry, tak se možná nedopustila trestného činu, ale svému šéfovi způsobila střet zájmů zcela jistě.

Zákon pomůže obchodním řetězcům, které jsou obchodními partnery Agrofertu

Do střetu zájmů s biopalivy se ministr financí na první pohled nedostal z vlastní iniciativy, řešil by se tak jako tak. Jisté ovšem je, že nemusel zasahovat do legislativního procesu.

V jiných případech byl ještě aktivnější, třeba při prosazování zákona o elektronických registračních pokladnách. Zákon pomůže velkým obchodním řetězcům, které jsou obchodními partnery Agrofertu, a bez ministra financí by vůbec nevznikl.

Podstatné tedy není hodnotit, do jaké míry vedlejší zájmy ministra ohrožují jeho zájmy primární. Důležitější je otázka, jestli se do konkrétního střetu zájmů ministr dostal vlastní vinou, anebo jestli to samovolně vyplynulo z okolností.

Každá chyba by se měla zaplatit, na druhé straně je třeba připustit, že ani u střetu zájmů neexistuje presumpce viny.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…