Petr Mrázek: Co dál s terorismem

07.06.2017 11:12

Obávám se, že evropští politici jsou úplně stejní jako strýc František ze Saturnina, když „tak například zjistil, že lít vodu do kyseliny je blbost, a vůbec mu nevadilo, že tento poznatek, korektněji vyjádřený, mohl získat z učebnice chemie pro nižší třídy středních škol, aniž by si při tom popálil prsty a zánovní vestu“.

Petr Mrázek: Co dál s terorismem
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Protiislámské a protiuprchlické cvičení

Britská premiérka v souvislosti s posledními útoky v Británii prohlásila: „ spojuje je zlá ideologie, která překrucuje islám a překrucuje pravdu“. A stejně či podobně mluví politici v celé Evropě. Jsem přesvědčen, že se hluboce mýlí, že nepochopili podstatu vztahů mezi jednotlivými civilizacemi a především že nepochopili podstatu těchto civilizací. Ještě horší ovšem je ta skutečnost, že toto nepochopení platí především směrem k civilizaci vlastní.

Skutečnost, že snad všechny civilizace dnes ovládají v podstatě tytéž technické vymoženosti (a všimněte si, že téměř všechny je vynalezla a zkonstruovala civilizace euroatlantická), považují za znak stejnosti těchto civilizací ve všech oblastech, což je naprosto nesprávné a nepravdivé. Vnímání a hodnocení stejných problémů je v různých civilizacích zcela odlišné. Pokud toto nebudeme respektovat s plnou vážností, pak se vzdáváme vlastní identity, vlastních hodnot, vlastní morálky a dobrovolně se podřizujeme identitě, hodnotám a morálce jiných civilizací. Logicky to znamená, že naše civilizace dobrovolně páchá sebevraždu. Opravdu to je náš cíl?

Jsem hluboce přesvědčen, že terorismu se nezbavíme, pokud se nezbavíme teroristů. Teroristů se nezbavíme, pokud se nezbavíme těch, kteří je získávají, školí, podporují, vyzbrojují, financují, těch, kteří je "pouze" šatí, živí, ukrývají, schvalují a podporují. Já chápu, že to je úkol celosvětově téměř neřešitelný. Proto je nutno, aby různé civilizace byly chápány, aby lidem v neštěstí byla poskytována pomoc, účinná pomoc. Je ovšem zcela evidentní, že tuto pomoc a vzájemné pochopení nelze provozovat výhradně na našem území. Bohužel v podání dnešních evropských vůdců by byl svatý Martin fašistou a xenofobem, protože tomu chudákovi dal jen půl svého pláště - měl mu ho dát celý a ještě i toho koně, na němž jel. A možná mu měl odevzdat i klíče od svého domu.

Vážení přátelé, z hlubokého nepochopení tohoto (a nejen tohoto) problému pramení krize klasických politických stran a vznik hnutí typu "fšeci kradnú" - oni totiž tito populisté mají v lecčems pravdu. Evropa se doposud nedokázala srovnat se svými vlastními nacisty, komunisty a jejich zločinnými režimy a snad právě proto tuto neschopnost přikrývá zdánlivě humanistickými hesly o multikulturalismu a přiváží si ideologie ještě podivnější. Nevěřím, že kmenové společenství, krevní msta, mnohoženství a šaría jsou lepší než Magna charta či desatero.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…