Petr Němec: Rheinmetall má v Rumunsku problémy. Odboráři si stěžují, že společný podnik s německou firmou nefunguje

23.04.2019 11:52

Před dvěma lety vytvořila německá společnost Rheinmetall v Rumunsku společný podnik s místní firmou Automecanica Moreni. Ten ale nefunguje a podle vyjádření odborářů pro rumunská média dokonce poškozuje a omezuje chod rumunské firmy.

Petr Němec: Rheinmetall má v Rumunsku problémy. Odboráři si stěžují, že společný podnik s německou firmou nefunguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výrobní linka, ilustrační foto

Odboráři Automecanica Moreni se snaží situaci čelit a chtějí iniciovat spolupráci s americkou společností General Dynamics. Zároveň se odbory snaží urychleně přesvědčit vedení Automecanica Moreni, aby co nejdřív smírně ukončilo spolupráci s Rheinmetallem, který prakticky společnosti svazuje ruce a znemožňuje výrobu obrněných vozidel. V opačném případě jsou členové odborů Automecanica Moreni připraveni obrátit se ve věci společného podniku na soud se žalobou na signatáře dohody, tedy zástupce Rheinmetallu a vedení společnosti Automecanica Moreni. Předseda odborového hnutí Constantin Bucuroiu také prohlásil, že společnost General Dynamics už dokázala, že do Rumunska přišla s konkrétními projekty a vytvořila pracovní místa, když v Bukurešti postavila novou továrnu na výrobu obrněných vozidel, na rozdíl od německého Rheinmetallu. Spolupráce s ním nepřinesla žádné výsledky.

Společnost Automecanica Moreni a německý výrobce vojenské techniky Rheinmetall podepsaly ustanovující akt o vytvoření společného rumunsko-německého podniku Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) 14. června 2017. Hlavním cílem spolupráce měla být výroba, prodej a údržba obrněných kolových transportérů s podvozky v konfiguraci 8x8 (včetně projektu TBT 8x8).

„Ovšem v současnosti je situace taková, že se vede jen nekonkrétní dialog mezi odbory a managementem, který je signatářem dohody s firmou Rheinmetall,“ řekl Constantin Bucuroiu, šéf odborů společnosti Automecanica Moreni, a dodal: „Právě teď se snažíme přesvědčit zástupce General Dynamics, aby vstoupili do této patové situace. Jedná se o iniciativu, která vychází jak od společnosti General Dynamics, tak od unie zaměstnanců Automecanica Moreni. Po několika diskuzích s představiteli General Dynamics tady v Rumunsku jsme dospěli k závěru, že by bylo dobré a prospěšné, kdyby podnik Automecanica Moreni mohl pomáhat s projektem Piranha 5 pro rumunskou armádu, který má na starosti společný podnik zřízení firmou Uzina Mecanică Bucure?ti a právě evropskou odnoží General Dynamics. Automecanica Moreni by navíc mohl pomoci s vývojem plovoucího vozidla, které se v bukurešťském závodě nevyrábí.“

K tomu, aby se mohla Automecanica Moreni zapojit do spolupráce s General Dynamics, musí dojít k ukončení spolupráce se společností Rheinmetall, která podle odborářů za téměř tři a půl roku nepřišla vůbec s ničím. Výsledkem společného podniku je pouze omezení vyplývající z článku 8 společné smlouvy, ve které se uvádí, že pokud existuje společný podnik, nemůže Automecanica Moreni pracovat na vlastních projektech a samostatně vyrábět vozidla, ani se účastnit výběrových řízení, což společnosti absolutně svazuje ruce. Odboráři poukazují na to, že je to chyba vedoucích představitelů společnosti Automecanica Moreni, kteří smlouvu podepsali.

Tři a půl roku stagnace společného podniku s Rheinmetallem přimělo odborové vůdce k zahájení rozhovorů se zástupci firmy General Dynamics, kterým nabídli spolupráci mezi Uzina Mecanică Bucure?ti, Automecanica Moreni a evropskou divizí General Dynamics. Odboráři chtějí tuto spolupráci rozvinout a plánují, že by se v Moreni zabývali montáží a svařováním, modernizací kolové platformy Piranha 3 zavedené v rumunské armádě i vývojem vozidla TBT 8x8.

„Veškeré tyto věci můžeme uskutečnit, ale musíme, jak jsem již zmínil, ukončit spolupráci se společností Rheinmetall, která neudělala vůbec nic. Právě teď je dialog mezi odbory a vedením společnosti protichůdný. Vedení stále říká, že se všechno vyřeší, ale to není pravda. Nic se nevyřeší, protože částka, kterou německá strana požaduje, je příliš vysoká a nikdo si tak nedovolí takovou dohodu se státními zárukami podepsat. Jestli se situace rychle nevyřeší, obrátíme se na soud se žalobou pro porušování práv zaměstnanců, protože nemají možnost vyrábět. Budeme žalovat obě strany společného podniku, jak společnost Rheinmetall, tak i vedení společnosti Automecanica Moreni,“ dodal Constantin Bucuroiu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…