Petr Prokeš: Petice jako signál toho, že se slušní začnou bouřit?

13.05.2016 10:12

Světlo světa spatřila další petice upozorňující na zhoršující se stav v segmentu bydlení (a nejen v něm). Iniciativu tentokráte rozvinula společenství vlastníků jednotek v mostecké lokalitě Stovky. Té se mezi lidmi začalo již přezdívat Chanov 2. Označení přesně odpovídá tomu, jaké poměry v této části druhého největšího města Ústeckého kraje a čtrnáctého největšího města Česka panují. Petice „přistane“ na stole primátora Jana Paparegy. Petenti jej vyzývají, aby se situací neprodleně zabýval, a v textu dokumentu popisují, co je nejvíce trápí. Loňské petice (janovská a mostecká) iniciované družstevníky a vlastníky bytů pod zastřešením Krušnohoru byly úspěšné a vyvrcholily přijetím představitelů našeho družstva a ústecké Družby u předsedy vlády Bohuslava Sobotky, jemuž byly adresovány. Jak dopadne petice ze Stovek nasměrovaná do primátorových rukou? Bude mít první muž města odvahu rozlousknout tvrdý oříšek?

Petr Prokeš: Petice jako signál toho, že se slušní začnou bouřit?
Foto: Archiv Petra Prokeše
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

Petenti si prvního muže Mostu vybrali za adresáta proto, že – a obsah petice to naznačuje – mezi slušnými bydlícími v lokalitě začíná vládnout podezření, že město je hodilo přes palubu a nechalo je napospas cikánům, jejichž počet zde docela rychle narůstá. Není proto divu, že lokalita dostala lidové označení Chanov 2.

PRIMÁTORE, POMOZTE!

„Vážený pane primátore Paparego, zasíláme Vám tuto petici s žádostí o řešení špatné situace v našem městě Most, zejména na třídě Budovatelů v blocích 89 – 100 a v nejbližším okolí těchto bloků,“ praví se v úvodu dokumentu.

Petiční výbor je tříčlenný a tvoří jej Josef Fiala, Olga Bartlová a Lucie Bílková. Vesměs jde o předsedy společenství vlastníků jednotek (SVJ). Petiční archy podepisují obyvatelé přímo ve svých domech, mohou se připojit i obyvatelé z jiných částí okresního města.

NEHYGIENICKÉ PROSTŘEDÍ

„Hlavním důvodem naší petice je nehygienické, mnohdy až nebezpečné prostředí, ve kterém žijeme,“ začíná text další části dokumentu a pokračuje:

„Do těchto domů se stěhuje stále více nepřizpůsobivých, většinou cikánských rodin. Protože se již byty v této lokalitě stávají téměř neprodejnými, jsou nuceni slušní občané z těchto domů prodávat své byty nejčastěji realitním agenturám, soukromým podnikatelům a spekulantům s byty. Ty jsou potom těmito nabyvateli pronajímány přednostně cikánským rodinám. Většina cikánů nepracuje, dostává dávky, příspěvky na bydlení a v bytech jich často bydlí šest a více, přičemž často nejsou v bytech ani hlášeni,“ popisuje neutěšenou situaci petice.

NEBEZPEČNÉ PROSTŘEDÍ

O cikánech se v dokumentu říká, že ti se většinou pohybují ve skupinách, posedávají na lavičkách, které ničí, věnují se hazardním hrám, hrají (pokud se to hraním dá vůbec nazvat – zkušenost naší redakce) na kytary, zpívají (pokud jde vůbec o zpěv, ne o řev – poznatek naší redakce), tancují nebo třeba i grilují na ulicích a svým chováním pohoršují okolí.

„Zásadně nedodržují pravidla slušného chování. Dost často se dostávají do konfliktů s okolními slušnými občany, ve skupinkách napadají lidi, kteří si dovolí vůči jejich chování mít námitky, ale často také bezdůvodně napadají ostatní,“ zdůrazňuje text petice.

ŽIVOT V OBKLÍČENÍ

Dokument dále popisuje, jak to v lokalitě vypadá a situaci přirovnává k životu v obklíčení. Těmi obklíčenými jsou právě slušní lidé. Jelikož se cikáni většinou pohybují ve skupinkách, všichni se jich bojí.

„Naše děti zásadně nemůžeme pustit samotné před dům. Většina dětských hřišť je obsazena pouze cikánskými dětmi a po několika měsících jsou zničena. Okolí našich domů je doslova obklíčeno těmito osobami. Naše domy, o které se snažíme starat, jsou soustavně ničeny,“ vidí realitu autoři textu.

„Považujeme to za diskriminaci nás, slušných občanů města Mostu!“ zdůraznili petenti.

DROGY

„Dále bychom chtěli řešit situaci kolem distribuce drog a dalších omamných prostředků. V našem okolí se s tímto setkáváme stále více. V našich domech a jejich okolí nacházíme injekční stříkačky. Osoby, o kterých se veřejně ví, že jsou dealery, strážníci a policisté jenom monitorují. A tak se v klidu drogy a omamné látky prodávají dál. Dokonce si je v našich domech a okolí závislí veřejně píchají,“ upozorňuje text petice na další neřest bující v lokalitě.

ŠTĚNICE

„Dalším důvodem našeho znepokojení je výskyt štěnic. Za poslední čtyři roky narostl jejich počet neuvěřitelným způsobem. Náklady na postřiky dosahují v našich domech ročně desítek až stovek tisíc korun,“ píší petenti a upozorňují tak na skutečnost, že štěnice ohrožují hospodaření společenství působících v domech.

Na stejnou situaci soustavně upozorňují předsedové SA/SVJ v litvínovském sídlišti Janov, které je obrovským výskytem štěnic rovněž zasaženo. Výdaje na postřiky jsou zde tak velké, že ohrožují nové investice do domů, dokonce i zajišťování běžné údržby. Kde hledat příčiny velkého výskytu štěnic?

„Většina cikánských rodin má velmi nízkou úroveň hygieny a nejsou schopni dodržovat postupy používané proti vyhubení štěnic. Tyto osoby se neustále navštěvuj a i tím opakovaně roznášejí štěnice z jednoho bytu do druhého. Starý nábytek vyhazují k popelnicím a ten si poté jiné rodiny berou domů. Cikáni se neustále stěhují z jednoho bytu do druhého. Ty se opakovaně stávají místy výskytu štěnic,“ vysvětlují petenti.

„Nechceme přihlížet tomu, jak se z města Mostu stává další Chanov, nepřetržitě ničený cikánskými obyvateli. Nechceme, aby se z Mostu stal další Janov,“ vyjadřuje přání text dokumentu.

Celodenně si venku hrající děti jsou v lokalitách Stovky negativními jevy nejvíce ohroženou skupinou obyvatel (foto: Petr Prokeš).

CO DĚLAT?

„Žádáme Vás, pane primátore, abyste dříve než bude pozdě, zajistil pro naši lokalitu dostatek stálých hlídek městské policie, abyste inicioval u Policie České republiky zrychlený postup v boji proti narkomanům a distributorům drog, abyste zajistil preventisty kriminality, kteří budou v okolí našich domů vést nepřizpůsobivé a zvláště cikány k pořádku, abyste zajistil zvýšený dohled Technických služeb města Mostu na pořádek v naší lokalitě.

Žádáme Vás, abyste se zasadil o důkladnou a intenzivní kontrolu na zneužívání sociálních dávek a spolupracoval se Stavebním bytovým družstvem Krušnohor při řešení zneužívání příspěvků na bydlení, které často končí v rukách vlastníků bytů, kteří pronajímají byty a sami společenství vlastníků jednotek dluží.

Žádáme Vás, abyste spolupracoval se Stavebním bytovým družstvem Krušnohor při jednáních s představiteli vlády o legislativních změnách směrem k bydlení, zvláště o možnosti, aby se bydlící mohli vyjadřovat k tomu, kdo s nimi bude v domě bydlet,“ vyslovili hned několik přání petenti.

„Věříme, že i pro Vás je prvořadým zájmem, aby naše lokalita zůstala klidnou a čistou a nedělala ostudu městu,“ končí text petice obyvatel lokality Stovky.

REAKCE PRIMÁTORA

V době psaní tohoto textu Jan Paparega o petici nevěděl, jak přiznal před novináři na tiskové konferenci po zasedání Rady města Mostu. Neznal tedy ani její obsah, a proto se k němu nemohl vyjádřit. Slíbil ale, že jakmile bude petice na magistrát doručena, zevrubně se s jejím obsahem seznámí a bude ve spolupráci s ostatními místními politiky reagovat.

„O existenci petice víme,“ řekl místopředseda představenstva Krušnohoru a ředitel družstva František Ryba a dodal: „Její znění plně odpovídá našemu sedmiletému snažení v rámci tzv. Mostecké výzvy. Slušní lidé musejí konečně mít podmínky ke klidnému bydlení. Dokonce pracovníci Úřadu vlády, kteří k nám pravidelně jezdí na konzultace v rámci přípravy materiálů k legislativním změnám, si to začali uvědomovat a jsou vůči našim návrhům vstřícní. Cíle Krušnohoru a petentů ze Stovek jsou totožné, a proto petici vzniklou ve společenstvích vlastníků jednotek veřejně a plně podporujeme.“

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.