Petr Žantovský: Poplužní dvůr

07.10.2016 18:50

Naše babičky říkaly hezké starobylé úsloví „lepší drzé čelo nežli poplužní dvůr.“ Ačkoli dnes už nikdo neví, co to je či byl „poplužní dvůr“, smysl úsloví je zřejmý: s drzostí nejdál dojdeš.

Petr Žantovský: Poplužní dvůr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Toho hesla se nepochybně drží i Terezie Kaslová, dříve Jungrová ve sporu s hlavou státu. V poměrně obecně známé kauze se domohla rozsudku, a to pravomocného, že by se instituce hlavy státu měla omluvit za své tvrzení, že novinář Peroutka napsal článek s názvem Hitler je gentleman. Tato skutečnost má několik faset.

Předně: nejsem si jist, zda by sám Peroutka chtěl být předmětem takové veřejné debaty. Jako každý ve 20. století, i on žil v nějakých souvislostech a snažil se v jejich rámci chovat tak, aby zachránil nejen důstojnost,ale také vlastní krk. To je banální, ale podstatné konstatování. Ona jedna prezidentova věta patrně měla mít onen zevšeobecňující smysl a nebyla nejspíš míněna jako ryze osobní útok na Peroutku, zvlášť když víme, že právě Peroutkovo Budování státu je Zemanova oblíbená kniha. Z té věty se však stal předmět soudního posuzování a soud nakonec rozhodl šalamounsky. Článek s konkrétním a doslovným názvem Hitler je gentleman se nedohledal, Hrad tedy nemá čím doložit své tvrzení, a měl by se za něj omluvit. Přičemž z jiných článků téhož autora ale lze dovodit, že bruslil na tenkém ledě dobové politiky a ne vždy to mělo jednoznačný výklad. Takže Zeman měl i neměl pravdu, když řekl, že i výsostný intelektuál může selhat tváří v tvář děsivým okolnostem.

Proč se věci chopila Peroutkova vnučka a manželka neúspěšného politika Kasla, je zřejmé. Zviditelňuje sebe, možná i manžela, i když i jí by možná slušelo více společenské cudnosti. Jinak by se mohlo vzpomenout na to, že Peroutka, posléze vězeň v koncentračním táboře, byl sice jedním z jejích dědečků, avšak druhým byl Richard Bienert, za protektorátu nejprve ministr vnitra ve vládě Aloise Eliáše, a poté ministerský předseda, což bylo po osvobození hodnoceno jako kolaborace a Bienert byl odsouzen na tři roky do vězení. Ostatně – podrobně a objektivně Bienertovu karéru popsal pro Pl.cz už historik Jan Rataj.

Za své předky nikdo nemůže, ani ty zdánlivě jednoznačně kladné, ani ty zdánlivě jednoznačně záporné. Slovo zdánlivě zdůrazňuji, protože i Bienert konal dobré činy: intervenoval ve prospěch zatčených a podporoval rodiny pozůstalých. Stejně tak Peroutka po jistý čas vycházel se svou dobou ve snaze zachránit svůj časopis i své živobytí. Kdo z nás může soudit, natožpak házet kamenem?

Na místě paní Kaslové bych proto schoval raději drzé čelo a vybral si ten poplužní dvůr. Tím, že se celá, dnes už hodně vyčichlá a poměrně trapná kauza, mimo jiné i jejím neustálým dovoláváním se jakýchsi morálních nároků prodlužuje ad infinitum, dává prostor k jednoduchému obnažování historických pravd, jakými jsou i ty o Richardu Bienertovi. Paní Kaslová už dnes nemůže spoléhat na to, že v éře internetu se dá něco snadno zamluvit, skrýt a umlčet. Čím víc bude čeřit stále kalnější rybníček s nápisem Peroutka, bude se víc a víc lovit v jezeře s názvem Bienert. A to paní Kaslové asi nebude úplně příjemné.

Petr Žantovský

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…