Petra Sedláčková: Bankrot na obzoru. 1800 uprchlíků za 6 korun měsíčně

01.06.2015 7:36

Obyvatelé například Libye, Sýrie, Iráku, Mali, Senegalu, Nigérie, Guinei apod. utíkají ze svých zemí před válečnými konflikty přes Středozemní moře, aby si tak zachránili svůj život. Od začátku roku jich zde zahynulo již více než 1500.

Petra Sedláčková: Bankrot na obzoru. 1800 uprchlíků za 6 korun měsíčně
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Je zajímavé, že Západ, který má na vzniku konfliktů v těchto zemích lví podíl, se snaží dát od uprchlíků ruce pryč a nejraději by snad byl, aby tito lidé snažící se zachránit si život, zemřeli ještě před tím, než smočí jediný prst v tomto moři, aby je snad „nemusel zachraňovat“.  Oblíbenou formulí těchto dní je „Samozřejmě jim pomůžeme, ale v jejich zemích.“ Ano, a kdy? Teď jim asi moc nepomáháme, když po desetitisících ze svých domovů utíkají. Pokud například ČR vysílala humanitární konvoj na Ukraijnu, byla toho plná média a věděli jsme o každém polštářku, který se tam vezl. O pomoci těmto zemím se však akorát žvaní. Ale bída, kterou zde nevidíme, nás pochopitelně netrápí tolik, takže ať si raději zůstane doma, žeano…

Teď se zaměřím na ČR a postoj velké části Čechů (a bohužel to zahrnuje i levicové politiky, což je skutečně brutální ostuda) k těmto uprchlíkům.  Samozřejmě i my se vezeme na vlně „jistě, jistě, pomoc ano. Ne ovšem tady, ale u nich doma.“ Pokud tento postoj zkoumáme blíže, dostaneme se k tomu, že zde žádné čmoudy nepotřebujeme a všechno je to stejně jeden Islámský stát, tak ať se doma pozabíjejí (a my, tedy Západ obecně, jim pomáháme tím, že konflikty v jejich zemích pomáháme pořádně rozdmýchnout, aby se pozabíjeli co nejrychleji. Tak co jako víc chtějí?!

Dokonce i čeští politici se vesele vezou na vlnce nenávisti a české občany straší hrůznými finančními sumami, které by ČR stálo přijetí uprchlíků. Paní Váhalová z ČSSD, jež je jednou z těch, kteří mají z přijetí uprchlíků osypky zřejmě i na mozku, vyčíslila roční náklady na přijetí 5000 uprchlíků na 2 miliardy korun. Pokud bychom tedy vzali číslo, jež by na ČR připadalo podle kvót EU, 1800 uprchlíků by podle propočtů paní Váhalové stálo 720 milionů korun.  To je, vážení, 72 korun na každého českého občana ročně, měsíčně tedy 6 korun.  Pokud se podíváme, kolik procent „uprchlíci uberou ze státního rozpočtu“, je to cca 0,0006 %. Jak je vidět, toto číslo je skutečně závratné a hodné diskuse, která zde v těchto dnech probíhá…

1800 uprchlíků by každého z nás tedy měsíčně vyšlo na čtvrt sklenice piva v hospodě nebo 4 rohlíky, nebo zhruba jeden a půl cigarety… no, přepočítejte si to, na co chcete…. Dívat se – a zvláště za tuto cenu a v situaci, kdy víme, že na jejich utrpení mámě nějaký podíl (i když samozřejmě ne tak velký jako například VB a Francie ve vztahu k Libyi či USA k Iráku) – na zoufalé lidi topící se v moři a žvástat o tom, že „jim pomůžeme doma“, je skutečně možné, jen pokud máme uměle vyvolanou hysterií naprosto zakalený rozum.

Od nás Čechů je to dvakrát tak hnusné, když i my sami jsme po roce 1948 (cca 100 tisíc osob) a 1968 (cca 250 tisíc osob) utíkali do zahraničí. A to u nás nebyla občanská válka, kde by nám šlo o holý život… Když už nechceme pomoct uprchlíkům, měli bychom pomoci VB a Francii, kam bude většina uprchlíků směřovat, tedy zemím, které přijaly velkou část bývalých českých uprchlíků.

A pokud jde o argument, že společně s uprchlíky sem dorazí i teroristé… tak na to můžu napsat opravdu jen to, že nechápu, proč by se sem teroristé tahali na přecpané lodi smrti, když si sem můžou pohodlně docestovat letadlem například na svůj francouzský či britský pas….

Je fakt smutný, pokud je pro nás největší tragödie, že "nám" uprchlíci zaneřáďují "malebný" ostrov Kos, kde bychom se jinak mohli vesele slunit u moře a baštit paštik.

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.