Přemysl Votava: Americký zločin v My Lai

16.03.2018 7:34

Lidice 1942, francouzský Oradour 1944 a tisíce dalších postihl stejný osud za druhé světové války, byly vypálené a vyvražděné. Za německou mstou, zvěrstvem zůstaly tisíce obětí, včetně žen a dětí. Před 50 lety obdobný osud postihl i vietnamskou vesnici My Lai.

Přemysl Votava: Americký zločin v My Lai
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Stalo se to v době americké vojenské přítomnosti ve Vietnamu ( 1964 – 1973). V roce 1968 zde bylo nasazeno přes 550 tisíc vojáků. Tehdy také došlo k tomuto největšímu známému zločinu americké armády ve Vietnamu. 16. března 1968 americký výsadek z vrtulníků měl zlikvidovat „vše živé“. Po dvou hodinách řádění roty „Charlie“, z 23. pěší divize U.S. Army, bylo zavražděno na 500 vesničanů, převážně žen a dětí. Některé oběti byly před smrtí mučeny, znásilněny, zohaveny. Zavražděno bylo 170 dětí! Nejmladší oběti byl rok, nejstarší oběti 82 let. 300 domů bylo vypáleno. Oběti umíraly ve vesnici i uprostřed rýžových polí. Teprve po roce zveřejněné fotografie zavražděných civilistů z My Lai probudily svět.

Je přitom zcela zřejmé, že tento zločin americké armády ve Vietnamu nebyl ojedinělým. Jako jediný viník tohoto zločinu byl označen a odsouzen poručík William Calley. Původní rozsudek zněl doživotí. Ve vězení poručík Calley byl jen několik měsíců, prezidentem USA Nixonem byl omilostněn. Americká spravedlnost byla slepá, mezinárodní soud se nekonal… Poručík Calley se omluvil obětem tohoto zločinu, až po 40 letech! Světová veřejnost, včetně té americké, byla šokována tímto zvěrstvem americké armády. My Lai se stala vietnamskými Lidicemi či francouzským Oradourem.

Stovky fotografií z této války burcovaly svět. Tou nejznámější z nich je snímek prchající a plačící vietnamské holčičky, zasažené americkým napalmem. My Lai se stala symbolem obětí tohoto konfliktu. Tato válka výrazně ovlivnila další politiku USA, patří k ní i několik varovných čísel.

Dle historických údajů za dobu trvání této války (1964 – 1973) padlo přes 58 tisíc amerických vojáků, 300 tisíc jich bylo zraněno… V bojích byly sestřeleny 4000 vrtulníků. Zahynuly téměř tři miliony obyvatel Vietnamu, vedle těchto civilních obětí padlo 1,5 milionu vietnamských vojáků. Americká armáda ve Vietnamu použila napalm, chemické zbraně, kobercové nálety… Přesto 1. 5. 1975 padl Saigon. Těsně před pádem Saigonu z amerického velvyslanectví vrtulníky zachraňovaly tisíce prchajících Američanů a jejich spojenců. Válka skončila, Vietnam se sjednotil.

Před delší dobou jsem viděl americký film Četa od Olivera Stone. Tento vynikající protiválečný snímek je kritikou americké války ve Vietnamu. Film získal Oskara za nejlepší film roku 1986. Nejspíš jej neuvidíme, protože až příliš připomíná současné válečné události v Sýrii, Iráku, Afghánistánu, Jemenu, Libyi… Viníci těchto válek nám chtějí dát zapomenout, nedovolme jim to!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…