Přemysl Votava: Zbývá již jen popravit...

18.05.2012 20:10

Česká republika se prohlašuje za právní stát, za ochránce nespravedlivě stíhaných. V těchto dnech však tomu nic nenasvědčuje. Spíše to budí vzpomínky na doby dávno minulé, nebo do zemí nám hodně vzdálených.

Přemysl Votava: Zbývá již jen popravit...
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Jméno poslance Parlamentu České republiky, Davida Ratha, je od úterý na prvních novinových stranách. Jeho jméno se stalo hlavní zprávou ve zpravodajství, jak rozhlasovém, tak televizním. Hlasatelé i novináři se ve zprávách o okolnostech případu Davida Ratha předhánějí, přinášejí informace v přímém přenosu i ve stylu jedna paní povídala...

Veřejnosti jsou předkládány často naprosto protichůdné zprávy. Případ Davida Ratha pokračuje jako nový televizní seriál, který vytlačil všechny jiné události i nekončící mýdlové opery. Poslanec David Rath byl vždy pohotovým, vtipným, ale i nepříjemným opozičním kritikem vlády, v parlamentních lavicích. Dnes jeho případ vyvolává obavy, že se stává terčem pomsty.

Co je však také zarážející a ostudné, že česká media za spoluúčasti příslušných státních orgánů předhodila veřejnosti středočeského hejtmana a poslance Parlamentu ČR jako nejtěžšího zločince, který musí být potrestán. Do tohoto mediálního divadla je vtahována jeho rodina a jeho nejbližší, u veřejnosti jsou vyvolávány ty nejnižší pudy, jako je závist, pomstichtivost. To vše bez řádného soudu, bez možnosti jeho obrany, bez jeho vyjádření. Poslanec Parlamentu České republiky je dnes veřejně skandalizován jako zločinec, který musí být vydán na pranýř. Byl proto i předhozen "ulici" a zbývá jen ho "popravit". Občansky a politicky popraven již byl. ČSSD, jeho domovská strana, jej opustila, zatratila. David Rath je v Litoměřicích ve vyšetřovací vazbě. Podmínky jeho věznění jsou jistě nedůstojné politika jeho formátu. V nadsázce lze říci, že teď zbývá k vynesení rozsudku jen připojit petice rozhořčené veřejnosti, dělníků ze závodů, pracující inteligence, zemědělců, studentů, spisovatelů i dnes už bývalých spolustraníků, tedy členů ČSSD.

Není to dlouho, kdy se přední čeští politici, jako např. český ministr zahraničí, velmi dojemně zajímali o odsouzenou a uvězněnou ukrajinskou expremiérku Tymošenkovou. Kritická slova na adresu ukrajinských úřadů neměla konce. Obavy, zda jí nebyl „zkřiven vlas“, zda její zdravotní stav vězněním neutrpí, nebrala konce. Politici stále hledají za jejím uvězněním politické motivy. Nic proti této snaze českých diplomatů či politiků, ale pravidla by měla být stejná i pro českého politika.

Nemusím být obdivovatelem, či dokonce členem fanklubu poslance Davida Ratha, ale návrat do padesátých let je snad již dávnou a smutnou historií. Máme přece své zkušenosti. Jména nevinně popravených z padesátých let jsou pro nás varováním. Právo na spravedlivý soud patří k právnímu státu. Čeští politici by měli dnes zvednout hlas proti této štvanici.

Publikováno se svolením vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.