Prvnízprávy.cz: Konec svobody projevu aneb stranické noviny do každé rodiny

21.10.2013 13:31

Jak moc se máme obávat ztráty svobody projevu? To je předmětem časté kritiky vůči předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který nedávno prostřednictvím svého Agrofertu ovládl např. deníky MF Dnes, Lidové noviny či Metro.

Prvnízprávy.cz: Konec svobody projevu aneb stranické noviny do každé rodiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Redakce Prvíchzpráv.cz obdržela stížnost zadavatele inzerce - Konfederace politických vězňů - na postup vydavatele deníku METRO a MF DNES, kterému byla za podivných okolností odmítnuta inzerce. Podle informací, které má redakce k dispozici, se před několika dny snažili zastupci Konfederace politických věznů objednat inzerát v deníku Metro a v MF Dnes (která je ovládaná skupinou Agrofert miliardáře a předáka hnutí ANO Andreje Babiše, pozn. redakce).

Podle vyjádření byl inzerát zamítnut zadavateli obchodním oddělením MF Dnes. Vydavatel deníku Metro zase chtěl, aby se zadavatel dostavil osobně a na místě inzerát zaplatil

Pavelka na videu Babišovi: Lžete o své spolupráci s StB

Zástupci Konfederace politických vězňů s postupem navrženým deníkem Metro souhlasili a obchodnímu oddělení oznámili, že jsou tentýž den připraveni dorazit osobně do sídla vydavatelství deníku METRO.

Po necelých dvaceti minutách však zadavateli inzerce volali z deníku METRO, že již inzerci nestihnou zadat, a že potřebují ještě vyjádření přímo od paní Kavalírové, kdy si inzerát musí objednat přímo ona (paní Naděžda Kavalírová je vyobrazena na inzerátu, je předsedkyní Konfederace politických věznů, pozn. redakce).


Inzerát odmítnutý deníkem METRO a MF Dnes

Zástupci Konfederace politických vězňů požadoval od vydavatelství písemné vyjádření, že odmítli inzerci, nebylo jim údajně vyhověno.

Readakce oslovila několik lidí z vedení redakcí deníků Metro a MF DNes, zatím se však vyjádření získat nepodařilo.

Karel Gott by se určitě osobně dostavit nemusel

Jak by se asi deník zachoval, kdyby si inzerci zadával třeba pořadatel akce "Koncert Karla Gotta"? Určitě není postupem obvyklým, aby se přímo protagonista osobně dostavoval do vydavatelství a platil v hotovosti na místě.

Možná je nefér zmiňovat toliko národem milovaného zlatého slavíka mistra Karla, ale i on si vysloužil kritiku za vyjádření podpory, byť nepřímé, Andreji Babišovi. Jen shodou okolností byl Babišův Agrofert loni výtečným sponzorem jeho turné.

Podle zjištění redakce předmětné inzeráty bez problémů otiskly např. deníky vydavatelství VLP či řada internetových serverů.

Jedná se tedy v případě deníku Metro a MF Dnes o cenzuru v METRO a začíná tak nebezpečný příběh "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej"? Na sociálních sítích se rychle rozšířili obrázky, které lidé v tisících sdílejí, a kteří vyjadřují znepokojení nad možnou ztrátou demokracie, svobody projevu a možný konec nenávislých médií.

Co na to české osobnosti?

Vyjádření herce a signatáře Charty 77 Pavla Landovského
Informace o tom, že v deníku, který nedávno koupil podnikatel Andrej Babiš, zavládla cenzura, rozčílila známého bouřliváka, herce a bývalého disidenta Pavla Landovského.

"Podle informací, které jsem o panu Babišovi četl, jde o dalšího bývalého donašeče. Je jasné, že se bude bránit zveřejňování některých věcí ve svých novinách. Nemám ho rád a nikdy by mě nenapadlo tohoto člověka volit. Sice už se těžce pohybuji, ale pravou ruku mám ještě v pohybu a tak bych mu mohl dát do držky. A klidně tam napište, že mu to vzkazuji," řekl Landovský v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Vyjádření bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína
Informace o začínající cenzuře v deníku Metro a MF DNES nepřekvapila bývalého politického vězně, disidenta a bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby Vladimíra Hučína. Se jménem Andrej Babiš se totiž měl možnost setkat ještě v době, kdy působil v činné službě BIS.

"Jde o naprosto logickou věc, které se od pana Babiše dala čekat. Chce proniknout do vysoké politiky a dostat se až k řízení státu. Proto skoupil některé významné sdělovací prostředky. Jako důstojník BIS jsem měl kdysi možnost seznámit se z obsahem jeho spisu, který na něj vedla Státní bezpečnost. Dovoluji si proto říct, že Andrej Babiš představuje pro Českou republiku vysoké bezpečnostní riziko, především pro jeho vazby na Rusko," řekl Vladimír Hučín v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Takovou dobu už jsme zažili, a přesně proti tomu jsme 17. listopadu cinkali na Václavském náměstí klíči. Tehdy skončil strach promluvit nahlas, vyjádřit svůj názor, začala se rodit demokracie. Máme se obávat dnes jejího konce?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…