Radek Sárközi: Neopakujme stejnou chybu

21.04.2021 14:37

Po částečném otevření mateřských škol a prvního stupně škol základních v pondělí 12. dubna 2021 začal stoupat počet okresů, v nichž je reprodukční číslo pro věkovou kategorii dětí do 10 let vyšší než jedna.

Radek Sárközi: Neopakujme stejnou chybu
Foto: Eugen Kukla
Popisek: Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi

Následující graf, který pro Pedagogickou komoru, z. s., zpracoval z veřejně dostupných údajů ÚZIS datový analytik M. Bauer, ukazuje, že hodnota R je u některé z věkových kategorií od 5 do 10 let vyšší než 1 už ve 30 okresech (z celkového počtu 81 okresů).

graf

V 10 okresech je reprodukční číslo vyšší než 1 pro všechny věkové kategorie od 5 do 10 let. Jedná se o následující okresy: Praha, Benešov, Sokolov, Děčín, Louny, Olomouc, Přerov, Šumperk, Karviná, Nový Jičín.

"Při rozvolňování opatření ve školách by měla vláda zohledňovat nejen údaje za celou populaci, ale hygienici by měli vyhodnotit i data pro danou věkovou skupinu v konkrétním okrese," říká Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora, "nepovažuji za rozumné otevření mateřských škol v některých krajích pro všechny děti, navíc bez jakýchkoliv protiepidemických opatření, neopakujme stejnou chybu."

graf

V médiích se uvádějí jen údaje z preventivního antigenního testování ve školách, kdy byla během prvního týdne zachycena pozitivita pouze u 300 dětí. Klíčové jsou ovšem statistiky z PCR testování v rámci trasování, kde jsou počty pozitivně testovaných v dané věkové kategorii výrazně vyšší a bohužel opět začínají růst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…