Radim Valenčík: Čunkův nástup

02.08.2017 16:06

Když jsem psal o programové prázdnotě politických stran nezahrnul jsem tam KDU-ČSL především proto, že není z tohoto hlediska zajímavá. Její program také nevychází z rozboru příčin současných problémů, není ani lepší, ani horší.

Radim Valenčík: Čunkův nástup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Navíc bylo zřejmé, že lidovci spustí "plán B" – odtroubení dvojkoalice s Gazdíkem a spol. K tomu také podle očekávání došlo.

V této souvislosti jedna malá perlička. Když KDU-ČSL spustila v Facebooku propagační kampaň založenou na tom, že bude odpovídat na otázky, položil jsem následující: "Máte připravený plán B?" Ani jsem nemusel dlouho čekat a dostalo se mi slušně formulované i jménem a příjmením označené odpovědi v podobě dotazu, co tím myslím. Uvedl jsem, že mám na mysli plán ústupu od koalice se STAN, pokud se nebudou příznivě vyvíjet volební preference. Pak už jsem žádnou odpověď nedostal.

Podle mě udělali lidovci dobře, protože koalice s Gazdíkem jim spíše body brala, než přinášela. (A taneček s odvrženou milenkou Bělobrádka bude stát Piráty definitivně vstup do Poslanecké sněmovny.)

Za zaznamenání ovšem stojí dopad zrušení dvoukoalice na vnitřní vývoj v KDU-ČSL. Nejen to, že se tím stal zbytečným problematický "duhový klip", který pobavil pozorovatele, zejména na úkor šéfa lidovců, ale výrazně se posílila pozice Čunka ve straně, který byl tvrdým odpůrcem dost hloupě vymyšlené koalice. Ten toho hned využil a velmi jednoznačně se v přímé opozici vůči Bělobrádkovi vyjádřil k případné koalici s Babišem:

"Je nepoctivé něco říkat, a pak něco jiného dělat. Sám jsem přesvědčen, že Babiš v politice nepřekročil mez, za kterou bychom s ním nemohli spolupracovat. Je to silný partner, je na něm třeba ocenit, že například EET hlásal, a taky ho udělal. Jsem přesvědčen, že jiný ministr by to takhle neprosadil. Šel si za tím. Je pracovitý a potřebuje silného koaličního partnera. Navzájem se musí hlídat, aby neopustili cestu demokracie." (Viz)

To již je moment, který stojí za zaznamenání, protože bude určovat dlouhodobější budoucnost.

Právě s narážkou na sporný "duhový klip" (o kterém se žertem povídá, že ho nyní lidovci prodají dvojici Kalousek-Bursík) pak Čunek dost ostře zaútočil:

"Těžko by ale někdo mohl vidět Jiřího Čunka, jak jde v čele Prague Pride. Já věřím, že je to pochod smrti této civilizace. Je to jejich volba, jejich orientace, do které bychom v soukromí neměli mluvit, alenení to styl života, který má stát podporovat. Stát má podporovat rodinu, která jediná, tím že má děti, vytváří naši budoucnost. Tím myslím budoucnost národa, vlasti i státu."

Jan Martínek, který s ním pro Novinky a sobotní Právo rozhovor vedl, mu pak umožnil argumentaci v tomto směru ještě více rozvinout, viz např.:

"Je to pochod smrti pro stát, pro Evropu, pro naši civilizaci, když stát bude tyto skupiny podporovat a uznávat jako rodiny."

Za přečtení stojí celý rozhovor.

Radim Valenčík

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…