Richard Siemko: Když dva dělají totéž, není to vždy totéž

18.04.2011 21:01

Kdo z nás by před půlrokem věřil, že se Věcem veřejným podaří z české vrcholné politiky odstranit dinosaury typu pana Topolánka, Langera, Vlčka či Paroubka. Už tento samotný fakt, ke kterému jsme významně přispěli, je podle mne jasným úspěchem VV. Řekla svého času Kristýna Kočí na chatu.

Richard Siemko: Když dva dělají totéž, není to vždy totéž

A já vám položím otázku: kdo z vás by tušil, jak to vlastně slečna Kočí myslela?

Pravděpodobně si většina voličů Věci Veřejných domyslela něco v tomto smyslu; je třeba odstranit politické dinosaury proto, že jsou zdiskreditování korupcí a nemorální politikou.

Ukazuje se žel, že takto to nebylo myšleno, ale přesně naopak. Bylo třeba odstranit tyto politické dinosaury proto, že jsou příliš těžkopádní, neschopní dostatečně lhát, jsou příliš svázaní morálkou, a především neumí dělat „moderní" politiku podobného stylu, jak nám předvedla slečna Kočí.

Objevilo se tady několik článků na téma: kdo může za to, že se slečna Kočí tak chová? Někteří viní rodiče, další školu, či politiky, mezi kterými se pohybuje. Nějak postrádám názor, že za její chování můžeme především my, všichni rodiče takového věku, že již máme dospělé děti.

Žel dovolili jsme našim dětem vyrůstat v společností, která je bezcitná a lhostejná k postiženým, k méně schopným, kteří místo abychom je chránili, tak je trestáme za jejich postižení a neschopnost se uplatnit. Za prioritu jsme si stanovili maximální hmotný zisk za všech okolností. Bez ohledu na druhé.

Jestli se divíme, že děti jsou produktem morální úrovně svých otců a matek, tak jsme zklamali především my. Co jsme je naučili, to činí. To co vidí u svých rodičů, to opakuji.

Nechceme si přiznat, že jsme zklamali především my. Mysleli jsme si, že stačilo vyvolat sametovou revoluci a to ostatní se již udělá samo. Žel až příliš tvrdě je nám ukázáno, že v zápase se zlem nelze ani na chvíli usnout na vavřínech.

Slečna Kočí nám jen nastavila zrcadlo a to, co jsme v něm spatřili, nás naplnilo hnusem, jak se třeba vyjádřil Pán Havel.

Jako typický příklad bych uvedl bývalého ministra zdravotnictví Julínka, když se ho ptali co říká na chování svého syna, který nenastoupil do věznice za řízení v opilosti: Je dospělý. A bylo vidět, jak ho tato otázka obtěžuje.

Nebo příklad našich bývalých předsedů vlády Paroubka a Topolánka, kteří opustili své manželky a dali přednost mladším ženám, jak zapomněli na své manželské sliby.

Určitě bych našel daleko více podobných příkladů ze životů veřejně činných osob. Ale to není jen o nich, to je vina nás všech rodičů, kteří vychovávají děti, či již vychovali.

Neodvážím se tady uvádět jako příklad své dospělé děti, protože po pravdě netuším, zda jsem jím dal dostatečně kladný příklad svým životem. To prověří až čas.

SLEDUJEME témata nahrávka Kočí a vládní krize 

Více:
Kauza Kočí: To by byl vrchol. V médiích kolují intimnosti
Rath má jasno. Klaus má Bártu rád, nebo se ho bojí. Proto s ním drží basu
Šťastný v televizi nechápal. Jaký Bárta? Ten přeci končí
Výzkum před Kočí: ODS padá, komunisté jako topka. Véčka na hraně

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.