Rudolf Kučera: I prezidenti jsou jenom lidé

24.01.2014 20:09

Různí prezidenti mají různé pravomoci, které často souvisí se způsobem jejich volby. Německého prezidenta volí tzv. Spolkové shromáždění, do něhož mimo jiné vysílají jednotlivé spolkové země své zástupce. Nevolí ho tedy ani parlament, ani není volen přímo. Výkon jeho úřadu je proto mnohem víc vázán na jeho morální kvality, protože se nemůže příliš opřít ani o vůli zákonodárného shromáždění, ani o přímou vůli lidu.

Rudolf Kučera: I prezidenti jsou jenom lidé
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman navštívil Berlín

Minulý německý prezident rychle pozbyl morální autoritu a musel abdikovat, současný buduje význam svého úřadu na silné osobní morální autoritě. V poslední době, patrně z pochopitelé potřeby víc do politiky zasahovat, se častěji vyjadřuje k různým politickým problémům, obhajoval například neoliberalismus nebo přistěhovalectví do Německa. Má plné právo na tyto názory, ale na druhou stranu jde o názory diskutabilní, které ovšem žádnou veřejnou politickou debatu nevyvolají, protože s hlavou státu se v Německu příliš nesluší polemizovat. Říkám to proto, že německý prezident Gauck se patrně nechce spokojit s rolí, kterou mu vymezuje ústava a buduje si nějakou přidanou hodnotu. Nelze se mu divit, protože je velmi výraznou osobností a takoví lidé dříve či později začnou pociťovat, že role, kterou jim ústava přiděluje, je do jisté míry, vzhledem k jejich schopnostem, omezuje.  

Podobně, i když v jiném kontextu, je na tom patrně český prezident Miloš Zeman. Také on se od počátku výkonu svého úřadu cítí svými ústavně vymezenými pravomocemi omezován a snaží se o jejich extenzivní výklad. Na druhé straně ho některé pravomoci nebaví a snaží se jich zbavit. Jde například o amnestie nebo jmenování profesorů. Momentálně se realizuje pohovory s ministry, které bude jmenovat. Zjevně se baví tím, jaké napětí to vyvolává v adeptech na ministerské posty a jak divoce o tom spekulují média. Jediný efekt celého tohoto představení je v tom, ukázat veřejnosti jakou má moc a jak mu leží na srdci blaho státu. Lze si ovšem také představit jiný scénář. Rakouští politologové mluví například o tzv. Rollenverzicht, to znamená, že se rakouský prezident, jenž je také volen přímo, v určité situaci, v níž jde o blaho státu, se jisté části své role jednorázově zřekne. Aby nijak nenarušil například hladký průběh ústavní procedury jmenování vlády.  

Měli bychom si tedy uvědomit, že i prezidenti jsou jenom lidé, kteří mají různé představy o naplňování jim svěřené ústavní role. Někteří cítí tuto roli spíše jako svěrací kazajku, jiní silněji pociťují spíše nadosobní odpovědnost.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…