Rudolf Polanecký: Miloš Zeman je velký!

02.07.2013 18:16

Prezident Miloš Zeman má problém sám se sebou. Je natolik uvyklý každého okolo urážet a zesměšňovat, že už ani nedokáže rozlišit, kdy to je vhodné. Poslední faux pas předvedl na státní návštěvě sousedního Německa. Je natolik samolibý, že se staví nad Ústavu a ústavní zvyklosti.

Rudolf Polanecký: Miloš Zeman je velký!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal na plenární zasedání Rady hospodářské a sociální dohody - tripartity

Trapas v Německu

Při návštěvě sousedního Německa došlo i na odpovědi novinářům. Každý ví, že prezident Zeman nemá novináře v oblibě, stačí si připomenout jeho dávné vyjádření, ve kterém se o novinářích vyjadřoval jako o hnoji a póvlu. Ne, že by to občas nebyla pravda, novináři dokáží být hyenističtí, zejména televizní reportéři těžící z lidského neštěstí, kdy se nerozpakují strkat mikrofon přímo do obličeje například pozůstalým po nějaké rodinné tragédii a pokládat stupidní otázky typu „Jak se cítíte?“. Tentokráte ale byla situace přeci jen odlišná.

V polovině března byly v Pákistánu uneseny dvě české dívky při své cestě do Indie. Ponechme stranou racionalitu jejich rozhodnutí cestovat neklidným územím, byť s doprovodem. Stalo se. Tři měsíce o nich nebylo ani vidu, ani slechu. Koncem června se objevilo na webu video, na kterém jsou obě unesená děvčata. Video by mělo být ze 16. dubna. Rodiny obou dívek tak dostaly zprávu, že dívky jsou naživu. Zatím.

V případě únosu je běžné, že vrcholní představitelé států, z nichž rukojmí pocházejí, se zdržují komentářů na toto téma. Jde o to, že by mohli svým výrokem situaci rukojmích zhoršit nebo ohrozit jejich život či pátrání po místě, kde je únosci ukrývají. Je jisté, že v takových okamžicích jsou v činnosti tajné služby, případně se připravuje bleskový zásah speciálních jednotek k vysvobození rukojmí. Současně s tím probíhají diplomatická jednání, přičemž jde mnohdy o výkupné. A do tohoto velice nestabilního prostředí stačí pronést jedinou neuváženou větu a vše je zmařeno.

Arabští teroristé, a nejen oni, jsou silně hákliví na zmínky týkající se jejich náboženství. Takřka vše považují za urážku své víry a jaká je pak jejich odplata, je všeobecně známo. Nebyl by to Miloš Zeman, aby přesně v tomto okamžiku nezačal žertovat způsobem, kterému se může smát snad jen on sám. Navíc, což je velmi zvláštní, klidně při své návštěvě Berlína odpovídal na otázky novinářů ohledně obou dívek a co bude dělat Česko k jejich vysvobození. „Jsem velmi šťastný, že ty dvě dívky jsou stále naživu, a uděláme, co je v našich silách, abychom jim pomohli,“ řekl prezident Zeman. Tím mělo vše skončit, jenže Miloš Zeman, povznesený nad ostatními a topící se ve své samolibosti, pokračoval, a na dotaz jaké kroky Česko podnikne a zda požádá o pomoc USA odpověděl: „Kdybych vám řekl, jaký způsob pomoci to bude, byla by to právě ta informace pro Taliban nebo Al-Káidu. Jste agentka Talibanu nebo Al-Káidy?“. Redaktorka RTL se nezmohla na odpověď a Miloš Zeman se rozloučil slovy „Alláhu akbar“. A to je právě to, co už mohou únosci považovat za urážku jejich víry.
Dopoledne před tiskovkou kritizoval Zeman při přednášce na Humboldtově univerzitě Evropskou unii za „měkký“ přístup k terorismu a zopakoval, že s teroristy se nevyjednává. „Smiřování s teroristy vede jen k růstu terorismu,“ řekl. V tomto ohledu má určitě pravdu, ale pronesl to v nevhodný okamžik. Ve chvíli, kdy jde uneseným děvčatům o život, není na místě žertovat o islámské víře nebo vyhlašovat silná slova o terorismu. Není vyloučeno, že tento žert může doslova a do písmene stát unesené dívky hlavu. Nechci domýšlet, že by se to skutečně mohlo stát, že by se objevilo video, na kterém dívkám uřežou hlavy a doprovodí to slovy o urážce islámu z úst našeho prezidenta. Dokázal by Miloš Zeman v takové situaci vyvodit osobní zodpovědnost anebo by to přešel? Opravdu mu nedošlo, že jeho slova mohou způsobit tragédii? A pokud to nedošlo jemu, od čeho má poradce? Vlastně, jeho poradci jsou z okruhu jeho kamarádů a nejsou v podobných záležitostech zběhlí. A tím se dostáváme k další Zemanově neodpovědnosti.

Ústava? Pro Zemana cár papíru

O tom, že prezident Zeman nerespektuje ústavní zvyklosti této země, jsem již psal. Pro připomenutí, úřednické vlády jsme u nás měli tehdy, když se na tom shodly politické reprezentace a tyto vlády získaly důvěru Poslanecké sněmovny. Ani jedna z parlamentních stran nehodlá vyjádřit podporu Zemanově vládě. Rusnokem chystanou vládu lze velice snadno označit za Zemanovu, vždyť se prakticky skládá z jeho přátel a oblíbenců. Miloš Zeman nerespektoval parlamentní většinu a rozhodl se udělat si svůj vlastní kabinet.

Veškeré pochybnosti nakonec vyvrátil sám Jiří Rusnok, když prohlásil, že byl prezidentem pověřen už v pátek před tím, než Zeman začal jednat se všemi stranami. Celá víkendová jednání tak byla úplně zbytečná, bylo to mrhání časem a divadlem pro občany, aby bylo vidět, jak je prezident uvážlivý a dá na názor jiných. Dokonce se proslýchá, že pokud nyní Rusnok neuspěje, a on dokonce už i připouští, že podporu nemá, tak jej Zeman nechá vládnout bez důvěry až do řádných voleb anebo jej pověří podruhé sestavením vlády.

Ústava tento krok prezidentovi umožňuje, ale jde o tak neobvyklou věc nerespektující ústavní zvyklosti, že zavání Zemanovým pohrdáním parlamentní demokracií. Jenže zde je ještě jedno nebezpečí. Prezident může nerespektovat výsledek voleb a pověřit sestavením vlády kohokoli (to je jeho právo), ale pak se můžeme snadno dostat do situace, kdy budou volby zbytečné, respektive, když se prezidentu nebudou líbit výsledky, určí si vlastní vládu. Vzhledem k tomu, že Ústava nenařizuje žádné termíny, do kdy má případně pověřit další osobu sestavením vlády poté, co první pokus o důvěru nevyšel, tak aniž by prezident porušil Ústavu, může s klidem vládu bez důvěry nechat vládnout celé volební období.

V souvislosti s amnestií byl Václav Klaus žalován socialistickými senátory pro velezradu za kroky proti demokratickému řádu, což byla doslova hloupost, protože prezidentovo právo na amnestii je součástí Ústavy. Od data nástupu Miloše Zemana je možné prezidenta žalovat i pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. Faktem je, že pokud by se rozhodl i po volbách vytvořit svou vlastní vládu, pak by Ústavu neporušil, ale jeho činnost by zde byla proti demokratickému řádu, protože by byla narušena parlamentní demokracie a bylo by to velezradě mnohem blíž než jedna amnestie. Každopádně tvůrci Ústavy, pánové Jičínský a Rychetský (nynější předseda Ústavního soudu), s něčím takovým nepočítali a napsali Ústavu příliš volně a nejednoznačně. Miloš Zeman se staví nad Ústavu, která mu takový postoj dovoluje. Zkrátka, pro Miloše Zemana je Ústava jen cárem papíru, s kterým si dělá jednu velice nevábnou činnost.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…