Rudolf Polanecký: Z Hradu zní šílený smích

31.10.2013 7:30

„Jen předčasné volby mohou vyřešit tuto neúnosnou vládní krizi. Tato vláda nemá žádný mandát vládnout.“ Bohuslav Sobotka, začátek roku 2013.

Rudolf Polanecký: Z Hradu zní šílený smích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Je velice pravděpodobné, že dnes Bohuslav Sobotka výše uvedených slov lituje. Takhle si to určitě nepředstavoval. Jeho strana mířila k jasnému vítězství, on se už viděl coby premiér a pokud možno v jednobarevné vládě s podporou komunistů.

Kdyby jsou chyby, říkává se. Předseda socialistů teď musí mít pocit, že se proti němu všechno spiklo. Vítězství de facto utrpěl. Jednobarevná vláda s podporou kovaných soudruhů se rozplynula jako dým a jeho místopředseda, který tvrdil, že stojí za ním, skutečně za ním stál – s kudlou v ruce.
 Volby dopadly pro tuto zem katastrofálně. Místo „vyřešení“ došlo k další velké fragmentaci, kdy nikdo nechce jít s nikým, dvě nové strany řekly, že do vlády jít nechtějí a bez nich se vládu nemůže podařit složit. Lidovci jako tradičně oznámili, že do vlády půjdou s kýmkoli, kromě komunistů, ale ze zkušeností s lidovci je všeobecně známo, že půjdou opravdu s každým, stejně jako kdejaká pouliční holka.

Hrozivý je nástup populistických stran, ale o tom jsem psal už dávno před volbami, že toto nebezpečí reálně hrozí. Babišovi ANO a Okamurův Úsvit jsou právě takovými stranami. Okamura je ochoten podpořit každou vládu, která mu splní, či spíše slíbí splnit jeho sen o referendu na všechno.
 Babiš se vládnímu angažmá brání, ale vzhledem k tomu, že jeho politicko-podnikatelský projekt mění svůj „program“ za pochodu klidně i den před volbami a označuje to za „vylepšování“, pak není vůbec možné předvídat, co vlastně chce kromě zachování možnosti i nadále dojit státní pokladnu.
 Jak jsem již několikrát psal, velice významný podíl Babišova zisku pochází ze státních zemědělských dotací a z povinného přimíchávání biosajrajtu do pohonných hmot, přičemž sám Babiš se netají tím, jak lobboval v parlamentu za přijetí vyššího podílu biopaliv v PHM než chtěla EU – a povedlo se mu to.

Fakt, že se Babišovi do vlády příliš nechce může mít ještě jeden důvod kromě toho, že by musel převzít zodpovědnost a začít plnit své předvolební sliby. Tím důvodem je platný lustrační zákon. Podle tohoto zákona je zakázáno, aby se funkcí obsazovaných volbou, jmenováním nebo ustanovováním v orgánech státní správy (a tím je především vláda) ujali lidé evidovaní v materiálech StB jako rezident, agent, držitel propůjčeného bytu, držitel konspiračního bytu, informátor nebo ideový spolupracovník StB.

Pravda, soud na Slovensku stále ještě nerozhodl o tom, zda Andrej Babiš byl agentem, ale důkazy předložené slovenským ÚPN jsou dosti výmluvné. Babišovo (Burešovo) jméno se objevuje už nejméně ve třech svazcích, takže možnost falešného spisu je prakticky vyloučena. Sám Babiš na každou otázku, co bude dělat, pokud se jeho estébáctví potvrdí, odpovídá vyhýbavě.
 Vrátím se ale k původnímu tématu, od kterého jsem trochu odbočil. Bohuslav Sobotka dnes svých vyřčených slov asi lituje. Neuplynulo ani 24 hodin od voleb a musí čelit vnitrostranickému pokusu o puč. V pozadí nestojí nikdo jiný, než prezident Zeman.

Nikdo mě nemůže podezřívat z náklonnosti k ČSSD. Každý, kdo čte mé blogy ví, že jsem pravicově zaměřený a že Bohuslava Sobotku velice kritizuji za jeho diletantství a neodpustitelné zadlužení v době, kdy byl ministrem financí a kdy ekonomika rostal závratným šesti procentním tempem.
 Bohuslava Sobotky mi není líto. Domnívám se, že jeho prázdné fráze skrývají pravou míru jeho (ne)schopností, přesto ale musím v této chvíli být na jeho straně. Bohuslav Sobotka byl řádně zvoleným předsedou. Vyhrál volby a tudíž by to měl být on, kdo by měl být kandidátem na premiéra v momentě, kdy zjevně jiná většinová koaliční vláda není možná.

Aby se ještě v noci krátce po volbách scházelo několik pučistů za zády svého šéfa s prezidentem a naplánovali Sobotkovo svržení silně připomíná situaci, v které se ocitla ODS v roce 1997. Bohuslav Sobotka si prožívá své „Sarajevo“.
 Zároveň tato situace ukazuje, že ČSSD neumí se svými předsedy zacházet. Vždyť od revoluce, za dvacet čtyři let má tato strana už šestého předsedu. Horák byl svržen Zemanem. Ten vládu předal Špidlovi a následně po čase sám odešel z ČSSD těsně předtím, než byl vyloučen.
 Špidla byl „vykopnut“ do Bruselu a žezlo převzal Gross, který se s ostudou musel poroučet. Jeho následník Paroubek po nevýhře rezignoval a strana ho následně ignorovala jako vzduch. Teď je na řadě Sobotka a opět dochází k puči.

V ČSSD jde o boj o koryta. Volební výsledek je vlastně prohrou. Koryt je málo a čuníků hodně. Samostatnou kapitolou je pak prezident Zeman. Tento prezident hovořil cosi o prezidentovi spodních deseti milionů a o nadstranickosti.

Mezitím se chová jako sprostý intrikán, který se navíc mstí za vše a komukoli třeba i za deset let starou „křivdu“. Jeho dosazená ahóóój vláda totálně ve volbách pohořela, a tak se zjevně mstí na své bývalé straně, kterou chce vysloveně rozštěpit.

O nadstranickosti nemůže být ani řeč. Tajné schůzky v noci jsou jak z románů pláště a dýky. Je to právě Zeman, kterému vyhovuje destabilizace politické scény nejvíce. Může tím svou „vládu odborníků“ držet u moci co nejdéle a jeho role člověka tahajícího za nitky ho musít naplňovat uspokojením, snad až orgasmem.

Dá se očekávat, že politická krize jen tak neskončí. Pokud dojde k další atomizaci a dění uvnitř ČSSD, ale vlastně i značně nesourodého spolku ANO tomu nasvědčuje, pak jsme na cestě k dalším předčasným volbám v příštím roce.

V těch pak budou hrát prim populistické strany. Pokud do té doby vydrží ANO, volby vyhraje. Značně posílí Okamura těžící ze své radikálnosti řečí, jaké se vedou v hodpodách. Tato uskupení včetně komunistů pak spoléhají na naštvanost lidí. Může značně posílit i Vandasův spolek písní a tanců.
 Obávám se, že je před námi velice nestabilní doba. ČSSD je na prahu rozpadu jako VV. To samé může potkat i ANO. Pak bychom měli v parlamentu 9 subjektů a každé další volby to bude jen horší a horší než přijde někdo s pevnou rukou slibující jednoduchá řešení, jako právě Vandas.
 To by člověk neřekl, co všechno dokáže zapříčinit jedna blonďatá sekretářka a splašené hormony jejího šéfa. A z Hradu zní šílený smích virotického intrikána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: eportal.parlamentnilisty.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…