SPELOS: Vláda opět útočí na legální provozovatele sázkových her

18.04.2012 18:30

Dnešní oznámení vlády o záměru zkrátit ochrannou lhůtu pro provoz interaktivních videoloterních terminálů (IVT) vyvolává pochybnosti nad schopností některých jejich členů řešit priority naší země. Je patrné, že jednají pod vlivem koaličních turbulencí.

SPELOS: Vláda opět útočí na legální provozovatele sázkových her
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Ústy ministra financí totiž bylo oznámeno, že vláda zkrátí ochranné tříleté přechodné období, po které je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech bez omezení obecně závaznými vyhláškami, a to na pouhých 6 měsíců. Tato varianta je pro provozovatele centrálních loterních systémů absolutně nepřijatelná. Již tříletá ochranná lhůta, na kterou byla k 1.1.2012 původní povolení zkrácena, byla velkým porušením těchto licencí a velmi reálně zde hrozí soudy o náhrady škod.

Sdružení SPELOS, které je největším profesním sdružením na trhu, proto dnešní návrh zásadně odmítá, neboť jde o další surový zásah do nabytých práv legálních provozovatelů, kteří respektují všechna regulatorní opatření státu včetně placení příslušných daní a je šokováno tím, že vláda opět ponechává bez povšimnutí drancování ČR nelegálními provozovateli.

V případě schválení tohoto návrhu se bude jednat již o třetí změnu za poslední půlrok! Vládní návrh předložený v roce 2010 umožňoval provozovat IVT bez omezení, a to až do doby vypršení platnosti jejich povolení původně vydávaných až na období 10 let. Loterní firmy proto v dobré víře investovaly desítky miliard Kč do nejvyspělejších herních zařízení a datových center tak, aby byla umožněna maximální transparentnost a kontrola tohoto odvětví podnikání.

Není přeci možné, aby na základě libovůlí obcí vznikla taková nerovnost podmínek na loterním trhu, kdy zatímco v některých místech bude možné VLT/IVT provozovat 10 let, jinde se provozovatelům na základě obecně závazných vyhlášek lhůta zkrátí na 3 roky nebo dokonce pouhých 6 měsíců.


Sdružení SPELOS upozorňuje, že pokud vláda a následně Parlament ČR schválí tento neuvážený nápad, příští vlády budou zatíženy reálnými arbitrážními nároky v řádu desítek miliard Kč a provoz sázkových her se celý přesune na nikým neregulovaný internet a do ilegality. Neposkytnutím původní lhůty k postupnému omezování provozu podle schválených obecně závazných vyhlášek pak enormě vzroste korupce v obcích vyvolaná panikou některých provozovatelů nad náhlou ztrátou svých provozoven a skokové zvýšení nezaměstnanosti osob činných v herním průmyslu jdoucí do desítek tisíc zaměstnanců. 

Doufáme proto, že zvítězí zdravý rozum a vláda navržené změny neschválí.

Petr Vrzáň,
výkonný ředitel
SPELOS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.