Stanislav Kliment: Fico uctil památku obětí holocaustu a prohlásil toto...

15.03.2016 13:36

Předseda strany Směr a slovenský premiér Robert Fico u památníku obětí holocaustu v Bratislavě položil věnec. Učinil tak v den 77. výročí vzniku Slovenského štátu. Prohlásil při tom, že ať bude Směr ve vládě nebo v opozici, bude boj s projevy fašismu základní linií jeho politiky.

Stanislav Kliment: Fico uctil památku obětí holocaustu a prohlásil toto...
Foto: Gazprom.com
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Podle slov R. Fica nepřišel k památníku ani tak pro minulost, ale spíše pro přítomnost a budoucnost. Jako diamantový pilíř slovenské státnosti potom označil odpor Slováků proti fašismu. Takové stanovisko ostatně vždy jeho vlády ukazovaly vztahem např. ke Slovenskému národnímu povstání a také osvobození Slovenska od německé okupace.

Protižidovskou politiku zahájil Slovenský štát již krátce po svém vyhlášení, když vláda na náboženském principu židům omezil jejich občanská práva. O rok později byl přijat arizační zákon. V roce 1942 uzavřela slovenská vláda s Německem dohodu o odeslání Židů na práci, přičemž ještě platila za jejich ubytování a stravování. Vlna transportů do vyhlazovacích táborů proběhla zejména po porážce Slovenského národního povstání a obsazení Slovenska německou armádou. Portál annefrankguide.net uvádí, že za druhé světové války bylo zavražděno 68 tisíc slovenských Židů.  R. Fico dnes učinil významné politické gesto, které je také odpovědí na zvolení Kotlebových fašistů, hlásících se ke Slovenskému štátu, do Národní rady SR.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…