Luhačovice: Ve městě můžete narazit na první Kameny zmizelých

03.01.2024 22:09 | Tisková zpráva

Do chodníku na Masarykově ulici v Luhačovicích byly zasazeny mosazné dlažební kostky, připomínající oběti holocaustu a nacistického režimu. Položení první sady Kamenů zmizelých inicioval Nadační fond Pramen Luhačovice.

Luhačovice: Ve městě můžete narazit na první Kameny zmizelých
Foto: wikipedia
Popisek: Luhačovice

„První pětice kamenů v podobě mosazných dlažebních kostek se jmény zmizelých luhačovických spoluobčanů byla instalována před domem rodiny Jelínkovy v Masarykově ulici dne 19. 12. 2023. Tento termín souvisí s datem, kdy členové rodiny Jelínkovy zahynuli v koncentračním táboře Osvětim,“ vysvětluje František Petrák z Nadačního fondu Pramen Luhačovice.

Letos bude instalace Kamenů zmizelých v Luhačovicích pokračovat, připomínky se objeví na dalších dvou místech. „Tento způsob, kdy o kameny zmizelých takříkajíc zakopneme a máme nutkání si o těchto lidech zjistit více, je nanejvýš důstojnou formou připomenutí si místních obětí holocaustu. Tak nebudou nikdy zapomenuty,“ věří místostarosta Daniel Mejzlík.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Vilu, u které se první Kameny zmizelých objevily, si nechal postavit na konci 19. století Šalomoun Jelínek, který měl čtyři děti – Ellu, Bedřicha, Markétu a Marii. Po jeho smrti byl pokračovatelem rodinné hostinské, obchodnické a palírenské živnosti jeho syn Bedřich Jelínek. Jeho sestry se provdaly mimo Luhačovice. O rok mladší Bedřichova sestra Markéta jako jediná z luhačovických Jelínkových přestála holocaust.

Sestry Ella a Marie se svými rodinami už takové štěstí neměly, stejně tak rodina Bedřicha Jelínka. Při svém nuceném pobytu v uherskobrodském ghettu, kam byli luhačovičtí židé přestěhováni v květnu 1941, se Bedřich Jelínek zapojil do protinacistického odboje. Byl začten, přes rok vězněn a odsouzen k trestu smrti. Byl popraven ve Vratislavi dne 27. 5. 1943.

Bedřichova matka Flora a manželka Markéta odjely z Uherského Brodu s desetiletou dcerou Věrou a tříletým Jiříkem posledním transportem do Terezína. Po necelém roce pobytu v terezínském táboře byli všichni deportováni do Osvětimi. Byli zavražděni v plynové komoře, pravděpodobně v den svého příjezdu 15. prosince 1943.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…