Stanislav Kliment: Škromach pomáhá demokracii, brzy by ale měl být jednoznačný

29.07.2014 21:11

Uplynul více než týden od chvíle, kdy Zdeněk Škromach v rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že jako dítě chtěl být kosmonautem nebo prezidentem. "Kosmonautem nebudu, ale za necelé čtyři roky nás čekají prezidentské volby," řekl potom v rozhovoru. Škromach sice říká, že vše zatím bere s nadsázkou a baví se tím, nicméně vzápětí se vrátí k reálnosti kandidatury konstatováním, že má i reakce, že to není úplně hloupý nápad a stojí za to se tím zabývat.

Stanislav Kliment: Škromach pomáhá demokracii, brzy by ale měl být jednoznačný
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Určitá opatrnost Škromacha je z jeho pohledu určitě na místě, kdo by hned chtěl být otloukán liberálním salonem, který již nyní jistě má vyhlédnuty své králíky, které vytáhne z klobouku. Vždyť bezprostředně poté, co Karel Schwarzenberg musel přijmout volební porážku a loučil se „nashledanou v lepších časech“, prohlásil, že on již na prezidenta kandidovat nebude, že v příštích volbách už přijde éra mladších, např. „Jirky Dienstbiera“. To vzbuzuje řadu otázek.

Škromach mimochodem svým vyjádřením také čistí prostředí sociálních demokratů. Včasné ohlášení kandidatury by totiž zabránilo zesměšňujícímu hledání kandidáta, jak tomu bylo v posledních volbách. Z podobného výběru totiž nemůže vzejít kandidát s šancí, to ani tehdy, když by ho podpořila celá TOP 09 včetně M. Kalouska. Snad by to byla i příležitost k tomu, aby Škromach přispěl k léčení různých nemocí své strany a budoval levicové mosty.

Není ovšem v této chvíli ani tak důležitý vztah ke Škromachovi a jeho možné kandidatuře. Není vlastně důležitý vůbec. Měli bychom mu však poděkovat za otevření možnosti, že by se o budoucím prezidentovi mělo uvažovat mnohem dříve, než půl roku před volbami. Je to demokracii sloužící. Vždyť v posledních volbách se nabízeli kandidáti o nichž bylo nevěda, co si vlastně myslí, co chtějí, kromě toho, že by rádi byli prezidentem. Konečně i jinak vyprofilovaný Karel Schwarzenberg se odrovnal před občanstvem až na poslední chvíli, když voliči zvěděli, co si myslí o dekretech prezidenta Beneše, součásti našeho právního řádu.

Zdeněk Škromach by měl v následujících pár měsících začít zatěžovat potenciální prezidentské kandidáty vyjadřováním svých názorů. Odpovídáním na otázky, které zajímají běžné občany této země. Jeho výlety po Česku za facebookovými přáteli jsou známé. Stejně jako znevažované bazénkové promluvy. Proč nejít dál a nezkusit naplnit druhý dětský sen. Rozhodně to chce vůli, ale tu Škromach zřejmě má, soudě podle jeho dnes téměř sportovní postavy.

Opakuji ovšem, že bychom zatím měli k vyjádřením Škromacha přistupovat pozitivně hlavně proto, že poskytl službu české demokracii. Vždyť zátěž vyjádření názorů by padala nejen na jeho protikandidáty, ale i na něho samotného. Třeba by zklamal pohledy na některé věci nebo pevností názorů, je to možné. Volba prezidenta by ale nebyla jen výběrem 0 – 1, volbou menšího zla.

Nebylo by špatné, kdyby v dohlednu Zdeněk Škromach debatoval třeba s Vladimírem Dlouhým, o němž málokdo asi pochybuje, že se o post hlavy státu nebude ucházet. Konečně i Dlouhý by se mohl ke kandidatuře vyjádřit a kultivovat naše politické prostředí.

Mimochodem, kdy vlastně ty prezidentské volby budou?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…