Stanislav Kliment: „Tuskova“ Občanská platforma jde ke dnu

30.11.2015 19:28

Polská Občanská platforma, v jejímž čele v minulosti stál Donald Tusk, je stále méně populární. Její podpora v průzkumu preferencí je nyní ještě menší a než ve volbách a klesla až na třetí místo. Druhou stranou se stalo liberální uskupení Moderní (Nowoczesna.pl). Ve veřejnosti posiluje Sjednocená pravice v čele se stranou Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského.

Stanislav Kliment: „Tuskova“ Občanská platforma jde ke dnu
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Občanská platforma má přitom to nejhorší ještě před sebou. V současnosti totiž její členové budou rozhodovat o novém předsedovi, který nahradí Tuskovu nástupnici v čele vlády i strany Ewu Kopacz. Strana je zjevně rozdělená politicky i lidsky, což vyplývá na povrch zejména po volební porážce. Ve skutečnosti je však dnešní stav důsledkem již autoritářské politiky D. Tuska a nedostatku jeho sociální inteligence.

Je dost pravděpodobné, že po vnitrostranických volbách se strana rozdělí. Nahradit ji mohou právě liberálové Ryszarda Petru, v minulosti Tuskova spolupracovníka. Projekt této strany vzniklé před volbami byl konečně připraven pro potenciální voliče Občanské platformy a počítalo se s případnou povolební koalicí. V čele průzkumu uskutečněného pro Newsweek Polska ve dnech 26. a 27. listopadu Právo a spravedlnost získalo podporu 42 procent rozhodnutých voličů, Moderní 17 procent, Občanská platforma 16 procent, hnutí Kukiz´15 8 procent. Další strany by se již do Sejmu nedostaly. Mezi nimi Polská lidová strana a Sjednocená levice, obě se 4 procenty

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…