Svatopluk Otava: Je užitečné být populistou

07.05.2016 20:59

Minimálně v původním slova smyslu je skutečně pro politika přínosné, když dopřává sluchu „těm dole“ a nechá se od „elit“ nálepkovat coby populista. Národ, lid jako celek totiž má neomylný instinkt pro své vlastní sebezachování. Kdyby u nás toho nebylo, nebyli bychom na exponované evropské křižovatce jako Češi už několik set let. Nebyli bychom nejzápadnější výspou Germány nenáviděného Slovanstva.

Svatopluk Otava: Je užitečné být populistou
Foto: David Daniel
Popisek: Motorkář z Nočních vlků

KDO OPRAVDU CHCE, TEN SE DOZVÍ

Prezident Zeman moudře činí, když putuje po českých a moravských krajích, aby si vyslechl, co běžného občana zajímá nebo trápí a reaguje aspoň slovně na lidem prezentované podněty. Udržuje to politikovu osobnost v realitě a inspiruje ke skutečné politické realizaci jakékoli ideje.

Profesionální prdiči do parlamentních lavic tak z největší části nečiní, proto jsou jimi debatované problémy zcela odtrženy od skutečnosti a v klidných dobách slouží zhusta k obveselení voličské obce. V neklidných, jako je tato, jsou však národně sebevražedné a je na nás, abychom „zástupcům lidu“ dávali jednoznačně najevo, že mají a musí(!) sloužit své zemi.

Netřeba dehonestovat příliš často slovem nebo písmem provařené politické nuly typu Němcová, Kalousek, aby člověk pochopil, že službu národu pojímají jako osobní korýtko a odtrženi od reality opovrhují těmi, kdo je zvolili. Ale dokonce i politik s jakýmisi ideami, například pan Koskuba (ČSSD), je příkladem, že nedostatečné vnímání vox populi vede jedince ke zkreslenému úhlu pohledu na svět.

„STATISTIKY“ PLACENÝCH KREJČÍCH

Jak jinak by se mohl v rozhovoru pro Parlamentní listy argumentačně opřít o „statistický“ údaj dodaný zakázkovým krejčovstvím CVVM, že 35% Čechů věří EU a 50% NATO. Snad kdyby šlo o tiskařského šotka, který dodal zveřejněným údajům v obou případech po nule, pak by takovýto pohled byl realitě blíže.

Pan poslanec, našel-li by si někdy čas na poplkání s občany , by pak byl lépe v obraze. Všichni poslanci, pokud by občas sestoupili z „piedestalu“, jaký si sami o sobě vytvářejí by byli realitě blíže.

A mohli by si vyslechnout, co si lidé myslí o Islámu, který prý nemá nic společného s islamismem (takto může skutečně argumentovat jen lidské hovado a intelektuální jelito), o statečnosti bojovníků za svobodu a o těch, co mají paměť a bez přičinlivého zkreslování dějin projevují úctu předkům, kteří zařídili, že se v našich zeměpisných šířkách dosud hovoří našim komplikovaným, těžkým a krásným jazykem. A úctu jinému nezlomnému národu, který už po několikáté vytahoval za evropské národy horké kaštany z ohně. Ruskému.

HISTORIE PŘEKROUTIT NEJDE. ALE JDE „VYLOŽIT“.

Historie nás učí, že když si konečně dupneme, svět okolo nakonec projeví schopnost nám naslouchat. Zdá se, že není v našem sousedství jiného národa, který ve dvou proběhnuvších světových válkách sebral takovou část synů a dcer,  těch opravdových morálních elit, aby ač sám formálně odzbrojen, zrodil desetitisíce bojovníků za svobodu, jimž mnohaleté vojácké utrpení nezamezilo přinést na bodáku svobodu pro nás všechny.

Za První světové války to bylo 80 000 statečných, kteří se neptali, co za to. Za druhé světové dobrých 40 000, jejichž cesta  za svobodou byla mnohem komplikovanější, poněvadž hitlerovská knuta byla daleko drakoničtější. Přesto však v už v roce 1939 byla například celá čtvrtina kolabujícího francouzského letectva složena z československých pilotů.

Málo se to ví. Málo se to totiž připomíná. Proč asi? Aby nám někdo vnutil obludnou vylhanost, že prý se sami ve světě ztratíme  a neubráníme? Hodně, hodně o životě by se dozvěděli „zástupci lidu“, kdyby si dali tu práci a občas s lidem pohovořili. Jenže – pak by byli „populisty“.

Tak. Pro dnešek stačí. Jdu si potřást rukou s nějakým tím vyslancem nacionalistického a populistického prezidenta Putina. I on totiž často dopřává sluch „těm dole“. Vyrazím na Olšanské hřbitovy pozdravit Noční vlky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.