Svetozár Plesník: Aralské moře v ohrožení

16.11.2016 9:07

Mezinárodní konsorcium, které sdružuje Uzbeckou národní holdingovou společnost „Uzbekneftegaz“, ruský Lukoil, čínskou CNPC, se v roce 2017 rozhodlo, že bude dále pokračovat ve výzkumu uspořádání a rozvoji uhlovodíkových polí v Aralském moři. V současné době se průzkum nachází ve své závěrečné fázi. V letošním roce plánuje společnost vyvrtat další dvě studny s cílem posoudit a vyhodnotit výsledky seizmických vrtů.

Svetozár Plesník: Aralské moře v ohrožení
Foto: Archiv SP
Popisek: Svetozár Plesník

V roce 2005 bylo založeno mezinárodní konsorcium "Aralské moře operativního průzkumu“ jako státní společnost, která se zabývá operačním průzkumem. K dnešnímu dni konsorcium objevilo a potvrdilo rezervy ve výši 16 milionů tun konvenčních paliv.

Další zvýšení  intenzivní  těžby ropy a zemního plynu vede  k umělému vysušování   Aralského moře, což má za následek zhoršení  ekologické  situace v oblasti.

V tomto ekologickém kontextu  je nutno předvídat  další negativní faktory:

Za prvé - údolní oblast Aralského moře, kde se v současné době zadržuje voda, se nachází v zóně, kde se předpokládá, že se budou provádět vrtné, průzkumné a vyhodnocovací práce v oblasti "Umid", "Západní  Aral» a «AK-Tepe". Jejich umělé odvodnění povede k narušení celé severní části takzvaného jižního Aralského moře.

Za druhé  - v tomto regionu působí nejsilnější roční a sezónní vítr, což zvyšuje riziko rozptylu prachových částic, solí a dalších jedovatých chemikálií z odvodněných oblastí. Bude to mít další negativní dopad na celkové klima, biologickou a demografickou  situaci v celém regionu.

Za třetí -  očekává se, že v těchto specifických místech,  kde se nacházejí zásoby plynu, bude potřeba rozšířit technologické a průzkumné práce hlouběji do oblasti Aralské moře.

V tomto ohledu byly průzkumné práce prováděné východně od Aralského moře, které prováděl operátor od začátku projektu od roku 2006 do roku 2011, vyhodnoceny  jako neúspěšné.  Vzhledem k tomu, že nedošlo k objevení dostatečného množství uhlovodíkových zdrojů, bylo rozhodnuto pokračovat v průzkumu v severozápadním směrem na blocích "Aral západ» a «Umid». Z hlediska dosavadního výzkumu a zkušeností se ukazuje, že v střednědobém horizontu začne průzkum na nových místech a to agresivnějšími metodami, které přinesou  velice vážná rizika pro ekologii v celém  regionu. Je nutno poznamenat, že asi 25 procent průzkumné práce zasahuje do hlubinných vod, což je  až 40 metrů, 25 %  je potřeba z hlediska  tranzitu techniky   po pobřežní oblasti a pouze 50 %  prací se uskutečňuje po suché zemi.

Mimochodem je třeba poznamenat, že záměr významných  zahraničních  investorů  k účasti na  projektu jsou dány geopolitickými  zájmy a ne  ekonomickými  přínosy.

Aralské moře leží mezi Kazachstánem a Uzbekistánem a vzniklo před deseti tisíci lety.Vytvořily ho dvě řeky: Amurdarja a Syrdarja.Dříve bylo toto moře čtvrtým největším na světě a mělo rozlohu 66 458km2. Takže velké krásné moře, které poskytovalo práci mnoha rybářům a domov mnoha zivočichům. Bohužel, ředchozí věta platí opravdu jen pro minulost. Teď je Aralské moře úplně něčím jiným. Řeky vytékající z jezera (Syrdarja,Amudarja) se v 50. letech začaly používat na zavlažování pouští poblíž jezera. Proto začalo rychle vysychat. Během pár desítek let hladina jezera klesla o 16 metrů, pobřeží ustoupilo průměrně o 80km. Někde je to méně, ale v některých oblastech zase mnohem více. Řeka Syrdarja úplně vyschla v dolním toku. Díky tomu o práci přišla celá řada lidí(někde sem četla, že 80 000).V okolí tohoto jezera jsou také rozšířené různé nemoci, je tam velká úmrtnost a v jezeře, ani u něj, už žádná zvířata nežijí. Touto katastrofou je ovlivněno i podnebí-je tam sucho, zimy chladnější než kdy dřív....Kolem je vše zasolené. V současné době je tedy Aralské moře rozdělené na jezera dvě a malá. Ochránci přírody se snaží zachránit alespoň jedno, to severní, a já bych moc chtěla aby se to povedlo. Vždyť takový smutný osud má málokteré moře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…