Tereza Spencerová: Cosi se děje, když i NYT tlumí propagandu o Sýrii

13.11.2016 7:36

Barack Obama pouhý den po prezidentských volbách radikálně změnil svůj postoj k Sýrii a po dlouhých týdnech kritiky Ruska za jeho útoky na Al Kajdu ve východním Aleppu zavelel k bombardování pozic Al Kajdy v provincii Idlíb na severu země.

Tereza Spencerová: Cosi se děje, když i NYT tlumí propagandu o Sýrii
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Divné bylo už to, že New York Times, list spojovaný s názory amerického ministerstva zahraničí, koncem října prolomil oficiální tabu a v tichosti – hluboko uvnitř čísla – přiznal, že USA fakticky spolupracují s Al Kajdou. „Rebelské skupiny, které Spojené státy podporují, pokračují ve svých taktických aliancích s Al Kajdou a nedistancují se od ní, jak požaduje Rusko a k čemu je vyzývají USA,“ konstatoval list s tím, že za tuto alianci „našich“ džihádistů s Al Kajdou mohou „mezinárodní sponzoři“ tím, že jim neposílají „robustní pomoc“.

Podle citovaných expertů CIA dodává zbraně hned jedenácti z asi dvacítky džihádistických skupin, které ve východním Aleppu podporují Al Kajdu, přičemž jejich ofenzíva proti syrskému Aleppu byla „schválena CIA, která jim dodala zbraně včetně protitankových raket (…) A vedle zbraní dodaných z USA pochází většina rebelské výstroje od regionálních států jako Turecko, Katar a Saúdská Arábie, včetně raketometů umístěných na nákladních vozech a v České republice vyrobených raketometů Grad s prodlouženým dostřelem.“

Jinými slovy, Obamova administrativa a její spojenci propašovali moderní zbraně do Sýrie pro potřeby rebelů, kteří operují ve prospěch Al Kajdy a její nové ofenzívy proti syrskému Aleppu. A z toho logicky vychází konstatování, že jsou USA spojencem Al Kajdy.

A co víc, NYT dokonce udělil prostor i syrské vládě s tím, že „spolu se svými spojenci obviňuje rebely, že brání obyvatelům Aleppa v odchodu a využívá je jako lidské štíty.“ Argumentace „lidskými štíty“ byla až dosud vždy vyhrazena jen pro protivníky Západu nebo Izraele, takže už to je sama o sobě významná změna dikce, ale NYT v další reportáži přímo ze Sýrie zachází ještě dál s tím, že rebelové „namísto aby pustili civilisty (humanitárními koridory) ven, pokoušejí se prolomit obklíčení, přičemž Al Kajda a skupiny podporované Spojenými státy pracují společně – je to pravý opak toho, co požadovalo Rusko.“

Čili, New York Times tím mezi řádky vlastně překvapivě potvrdil nejen tvrzení syrských médií o „lidských štítech“, potažmo výpalném ve výši 300 dolarů za volný odchod pro lidi mladší 14 a starší 55 let, ale především slova šéfa tajné služby syrského letectva, podle něhož by džihád ve východním Aleppu -- bez pomoci Západu -- padl do deseti dnů.

Vzápětí mimochodem nad zmíněnou džihádistickou ofenzívou do syrského Aleppa vyjádřil „zděšení“ vyslanec OSN, který poznamenal, že se ostřelování rezidenčních čtvrtí raketami rovná válečnému zločinu, a to se ještě objevily zprávy, že džihád do syrského Aleppa odpálil několik desítek nábojů naplněných chlórem…      

Střih.

Rusko vyloučilo jakékoli další „mírové“ rozhovory s USA a Západem o Sýrii a poněkolikáté dalo džihádu ve východním Aleppu ultimátum, po jehož uplynutí ale nenásledoval žádný úder. Naopak, ruské letectvo na džihádistickou část Aleppa neútočí už bezmála tři týdny, a to na Putinův osobní příkaz. Podle některých komentátorů je to důsledek „tlaku“ Západu na Moskvu, nicméně spíše je to snaha přenechat – symbolicky -- iniciativu syrské armádě, která se se svými šíitskými spojenci probojovává hlouběji do východního Aleppa. A současně možná – poněkud škodolibě – přenechat mediální prostor pro rostoucí počty civilních obětí amerických (a spojeneckých) útoků na Západem vyzbrojený Daeš v Rakká či Mosulu, kde se Islámský stát podle OSN hodlá skrývat za 25 tisíci „lidskými štíty“. (Třeba ZDE, ZDE, ZDE, ZDE, ZDE…..)

Část džihádistů ve východním Aleppu se při zprávách o početných vládních posilách a v napjatém očekávání nových ruských náletů podle všeho už na přelomu října a listopadu byla ochotná vzdát, což ve výsledku vedlo nejen k bratrovražedným bojům s těmi, kteří kapitulaci odmítli, ale i k ostřelování humanitárních konvojů mířících do východního Aleppa, bez ohledu na fakt, že v oblasti už propuká hlad.

Džihád ve východním Aleppu čeká na možné posily, ale především na obnovení „konečných“ ruských náletů.

Střih.

Zatímco Bašár Asad konstatuje, že Západ v Sýrii „velmi zeslábl“, a oceňuje ruskou vojenskou pomoc, New York Times dál tlumí propagandu a připomíná, že Asad hodlá v čele Sýrie zůstat přinejmenším do konce svého třetího mandátu, tedy do roku 2021.

Rusko připomíná, že budoucí Sýrii musí řídit „nová politická struktura“, ale o její podobě si musejí rozhodnout Syřané sami, včetně toho, zda bude v jejím čele Bašár nebo ne.

Ruský premiér Medveděv dodává, že byli Izraelem informováni, že ačkoli židovský stát Bašáru Asadovi nefandí, je pro něj nejlepší variantou, protože potřebuje někoho, kdo bude s to udržet nad Sýrií kontrolu. Na dvacet džihádistů takřka současně zahynulo při „záhadné“ explozi na syrských, Izraelem anektovaných Golanských výšinách.  

Nový americký prezident Donald Trump sice prý také Bašára Asada „nemusí“, ale přece „zabíjí Islámský stát“. Damašek už vyjádřil ochotu s Trumpem spolupracovat, pokud splní syrský požadavek a ukončí podporu džihádu.

Barack Obama pouhý den po prezidentských volbách radikálně změnil svůj postoj k Sýrii a po dlouhých týdnech kritiky Ruska za jeho útoky na Al Kajdu ve východním Aleppu zavelel k bombardování pozic Al Kajdy v provincii Idlíb na severu země…

Něco se stalo. 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.