Tereza Spencerová: Mukačevo - druhá fronta války o Ukrajinu

13.07.2015 13:16

Na západní Ukrajině, na samé hranici s Evropskou unií, se ve stotisícovém Mukačevu, které leží asi 1500 kilometrů od doněcké fronty, otevírá druhá fronta. Konflikt mezi bojovníky neonacistického Pravého sektoru a místní policií už si vyžádal několik obětí a přes deset zraněných.

Tereza Spencerová: Mukačevo - druhá fronta války o Ukrajinu
Foto: Youtube.com
Popisek: Tereza Spencerová

Situace se vyvíjí rychle – kyjevská vláda nechala uzavřít dálnici z Kyjeva do Čopu a vyslala do Mukačeva Národní gardu, Pravý sektor sám uzavřel silnici ze Lvova do Mukačeva, aby zablokoval trasu pro případné armádní posily, odmítá složit zbraně, rozptýlil se v horách nad městem a pokračuje v ostřelování bezpečnostních sil. K tomu navíc v rámci otevřené vzpoury vůči centrální vládě vyhlásil mobilizaci svých příslušníků na celé západní Ukrajině, kteří nyní míří na pomoc svým „bratrů“ v Mukačevu. Z některých oblastí kolem Mukačeva už byla zahájena evakuace civilního obyvatelstva, které žije poblíž základen PS, magistrát mezitím obyvatele města varuje před panikou, ale současně je vyzývá ke zvýšené opatrnosti.

Lídr Pravého sektoru mezitím přiletěl do Mukačeva a požaduje demisi ministra vnitra Arsena Avakova, po jehož hlavě touží už od loňského března, kdy policie zabila jednoho z lídrů PS, psychopatického násilníka Sašku Bílého, a několika dalších politiků. Se stejnými požadavky vystupují účastníci protestních demonstrací v nejméně pěti ukrajinských městech i před sídlem prezidenta v Kyjevě – akce Pravého sektoru jsou časově neomezené a mají už podporu dalších neonacistických skupin a žoldnéřských praporů, jako jsou například Azov, Ajdar, Černý výbor nebo OUN.

Vláda mezitím ale události v Mukačevu označila za teroristický útok, což by naznačovalo, že na západě země začíná druhá „antiteroristická operace“ (ATO), jen „teroristy-separatisty“ z Donbasu nyní střídají „teroristé- včerejší hrdinové Majdanu“. Novou realitu potvrzuje i to, že se v Mukačevu objevili pozorovatelé OBSE…

Spor o cigarety?

Vše to přitom začalo v sobotu 11. července kolem poledne, kdy dvě desítky po zuby ozbrojených (včetně kalašnikovů, odstřelovačích pušek a granátometů) příslušníků Pravého sektoru zaútočilo na sportovní klub Antares, kdysi zvaný Rudý drak. Klub patří mukačevskému rodákovi a aktuálně poslanci v kyjevském parlamentu Michailu Laňjovi. Podle něj za ním přišli lidé z Pravého sektoru, že prý by potřebovali sanatorium pro navrátilce z fronty, prý se u kávy dohodli, ale pak kdosi z Pravého sektoru venku na ulici kohosi jen tak zastřelil… a už to jelo. Mezi bojovníky Pravého sektoru a Laňjovými lidmi vzplála nefalšovaná přestřelka, načež na místo dorazil speciální oddíl policie a přidal se do boje proti PS.

Skutečným důvodem zatím jen malé „války“ je podle některých zdrojů snaha ovládnout pašerácké „kanály“ cigaret a jiného zboží přes hranici do Maďarska, tedy do EU. Někdejší hvězda Majdanu a dnes poslanec Mustafa Najem konstatuje, že řeč není o nějakých drobných: Náklad cigaret, který by dojel až do Itálie, i se započítáním všech úplatků na všech celnicích slibuje zisk 470 tisíc eur. A takových nákladů podle něj přes hranicí vyráží tři až pět týdně. Místní vědí, že se na pašování cigaret podílejí všechny strany současného konfliktu: „Jedni pašování organizovali, druzí si brali daň za krytí, třetí vše kryli. Hlavním důvodem střetu je banální neochota jedné ze stran platit ostatním,“ soudí Najem.

Pravý sektor naopak tvrdí, že palbu zahájila policie, i když dostupná videa svědčí o tom, že lidé v maskáčích se znaky PS začali střílet jako první, a to na policejní vůz a rovnou z těžkého kulometu. Už na počátku videa přitom u jednoho z automobilů leží muž s prostřelenou hlavou, které nejprve ti v maskáčích zkoušejí naložit do svého auta, a teprve pak ho předávají zdravotníkům… Zvláštní přitom je, že na záběrech mají některá vozidla Pravého sektoru české SPZ.

Nebo vyšší hra?

Mukačevo je osobním lénem oligarchy a poslance Viktora Balohy a jeho Rodiny a jejich lidé ovládají veškeré úřady, přičemž právě Baloha prý financuje i lokální odnož Pravého sektoru, cituje list Vesti nejmenované zdroje. Sám Baloha je ale v konfliktu s šéfem místní policie, který mu údajně blokuje příjmy z pašování. A kvůli tomu se prý po dlouhých letech začalo bortit i Balohovo přátelství s Laňjou. Bývalo natolik pevné, že Laňjo v 90. letech vyklouzl i z obvinění z vraždy, byť sám Laňjo jakékoli sví vazby na podsvětí odmítá coby lži jeho politických odpůrců. Baloha pro změnu popírá, že by financoval Pravý sektor a v noci na neděli se naopak snažil zprostředkovat mezi oběma stranami sporu smír.

Zakarpatská filiálka Pravého sektoru tvrdí, že jediné, o co se snaží, je skoncovat v oblasti s pašováním. A Laňjo prý ve svém klubu beztak navíc cvičil „teroristy-separatisty“, což dotyčný samozřejmě popírá. Lokální Pravý sektor je ale přitom často spojován s různými skandály a zločiny, počínaje vybíráním výpalného od podnikatelů, a konče loupežemi, přičemž si například od celníků nechávají platit za to, aby je nenahlásili k povinné lustraci, popisuje pro Vesti zdroj z místní policie. PS vše samozřejmě popírá.

Kyjevské ministerstvo vnitra i tajná služba avízují, že veškerá obvinění o pašování a jeho krytí „prověří“, přičemž Porošenkovi nejbližší spolupracovníci mají za to, že – současně s vyjednáváním -- už nastal čas, aby se Pravý sektor a Dmytro Jaroš „zodpovídal za banditismus“. Poslední zprávy mluví o vojenských kolonách, které ze Lvova (tam PS namísto vlajek EU už nad budovou regionální správy vyvěsil prapory banderovské) míří do Mukačeva, PS ale blokuje příjezdové trasy do města, aby do něj nevpustil ani nepříliš spolehlivou státní armádu, ani Národní gardu. Ze stejného důvodu PS blokuje už i některé silnice hned u Kyjeva, přičemž pohrozil, že své prapory vyšle přímo na hlavní město. Pro mukačevské obyvatele je přitom Pravý sektor opravdu tu ozbrojenou bandou, ondy ale naopak silou, která otřásá lokální mafií. Ukrajinské sociální sítě nicméně události na Zakarpatí vnímají spíš negativně, jako důkaz, že vláda v Kyjevě svou podporou radikálům krmila draka, který ji nakonec sežere…

Podle nejmenované podnikatelky z Užhorodu prý ale konflikt s pašováním cigaret vůbec nesouvisí, skutečným pozadím je velká politika a vztahy mezi prezidentem Porošenkem a „decimovaným“ oligarchou Ihorem Kolomojským: „Cílem je destabilizovat situaci na západě Ukrajiny. Sama chci na čas odjet do sousedního Maďarska, zaplaťpánbůh, už mám jejich pas. Nechci se ocitnout v situaci, kdy kolem mě bude zuřit zakarpatská ATO.“

Vesti dodávají, že maďarská vláda je přestřelkami v Mukačevu silně znepokojena, protože to není jen boj těsně za hranicí, ale navíc ve městě, v němž etničtí Maďaři tvoří asi desetinu obyvatel. Převážně rusínské (a potenciálně separatistické) Zakarpatí je – z pohledu Kyjeva -- po Donbasu a Oděse asi nejméně „jistým“ regionem Ukrajiny a Orbánovo Maďarsko v rámci současné ukrajinské krize rozdalo v této oblasti své občanství až 150 tisícům Ukrajinců. Lídr jedné z lokálních maďarských organizací pro Vesti podotkl: „Boje na Zakarpatí mohou skončit tím, že Maďarsko vyšle svá vojska na obranu svých občanů. Mí známí v maďarských politických kruzích takovou možnost v každém případě posuzují.“

Prozatím ale Maďarsko podle zakarpatských médií jen posiluje ochranu svých hranic s Ukrajinou a totéž činí i Slovensko. Ukrajinské ministerstvo zahraničí si zoufá, že střelba jen pár kilometrů od EU může těžce poškodit ukrajinské snahy o bezvízový režim: „Měsíce jsme EU přesvědčovali, že žádná rizika v oblasti bezpečnosti nehrozí a jsou minimalizována. A přesvědčili jsme…“ Pravý sektor mezitím přesouvá své oddíly z východní fronty do Mukačeva...

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.