Václav Souček: Pravdivá anamnéza

24.09.2014 15:31

Už prý přes sto tisíc Kurdů přešlo hranice do Turecka na útěku před Islámským státem. Přičemž Kurdové nejsou Turci - a volání po národnostní suverenitě ve světě rapidně sílí.

Václav Souček: Pravdivá anamnéza
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

Traumatické události vnímáme odlišně. Zemře-li dítě po porodu, je to tragedie, v případě krkavčí matky dokonce vražda. Zemře-li dítě při autohavárii, je to neštěstí. Utopí-li se na moři 500 běženců z Afriky, nebo utečou-li před militantními islamisty tisíce lidí jiného vyznání, stává se z toho statistika.

Podobné myšlenky člověku nedají pokoje, dokonce ani kloudně usnout. Prudké národně osvobozenecké boje, revoluční až do stropu, kdy se střílí po všem živém, co se jen hne... a není-li co takového v dohledu, střílí se do vzduchu. Kde je dáno, že svržený totalitní režim nebude vystřídán režimem ještě horším?
Můžeme o tom denně číst a slyšet, můžeme to i vidět, bezmála v přímých přenosech. Máme na vybranou, co je lepší a co horší.

Zkušený diplomat, jazykový polyglot a krom jiného také arabista Hynek Kmoníček opět zabodoval trefným příměrem. Označil ukrajinský problém za chřipku a Islámský stát za rakovinu.

Svět si zatím neví příliš rady s řešením. Tak si aspoň pojmenujme jeho choroby. Pravdivá anamnéza je předpokladem správné diagnózy.

Zaznělo na ČRo Hradec Králové. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Pořad: Glosa Václava Součka  |  Stanice: Hradec Králové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…