Vaše Věc: Commerzbank zruší téměř deset tisíc pracovních míst

19.10.2016 13:03

Commerzbank se musí restrukturalizovat. Čelí tvrdé konkurenci a má problém s nízkými úroky. Časy jsou pro německé banky těžké. Deutsche bank ujišťuje trh o své finanční solidnosti.

Vaše Věc: Commerzbank zruší téměř deset tisíc pracovních míst
Foto: pixabay.com
Popisek: Zaměstnavatel - ilustrační foto

Druhá největší banka v Německu Commerzbank oznámila nyní velký plán restrukturalizace a do roku 2020 zruší 9600 pracovních míst. Chce rovněž zredukovat své platby a soustředit se na dvě kategorie klientů. Jednak na drobné živnostníky a malé podniky a na druhé straně na velké korporátní skupiny. V tomto duchu divize zabývající se malými a středně velkými podniky měla udělat fúzi se specializovanou filiálkou. Paralelně k tomu, bankovní makléřské aktivity investiční banky budou zúženy, což zredukuje volatilitu výsledků banky. Commerzbank chce uspíšit numerický přechod, aby zvýšila „trvale“ svou rentabilitu. V poslední době jsou úrokové míry bank extrémně nízko a nová reglementační pravidla ECB, silná konkurence na bankovním trhu, vážně poškodily rentabilitu bankovního sektoru. „Německý bankovní systém, který je složen ze soukromých bank, z veřejných regionálních bank a poloveřejných bank, je jeden z nejméně rentabilních v Evropě. V tomto kontextu nízkých úroků musí za každou cenu Commerzbank redukovat své náklady, aby vylepšila svou rentabilitu“, vysvětluje pan Guibout od AXA IM.

Pro pokrytí nákladů restrukturalizace Commerzbank v tomto roce sdělila, že akcionáři nedostanou dividendy, což bylo přijato na trzích chladně, když se procento zisku k rozdělení dostalo na 3,09 % (5,81 Euro) na akcii. Za rok 2015 však poprvé od roku 2008 Commerzbank vyplatila dividendy. Výsledky roku 2015 byly dobré (čistý zisk 1,06 miliard euro). Když Commerzbank koupila v roce 2009 svou rivalku Dresdner Bank, byla následně překvapená finanční krizí a musela požádat o masivní pomoc z Berlína pro zakončení fúze. Německý stát je ještě dnes akcionářem banky ve výši 15 %. Evropské rezistentní testy zaměřené Evropskou centrální bankou na některé velké banky v létě 2016 potvrdily, že Commerzbank ještě nepřekonala krizi.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.