Vaše Věc: Duka se opět vyznamenal

31.03.2016 9:42

Na státní večeři s čínským prezidentem arcibiskup pražský a primas český Duka předal čínskému prezidentovi dopis, kde hovoří o potřebě dodržovat lidská a náboženská práva. Do této míry je to v pořádku. Zcela nepochybně se představitelé ČLR mohou nad cennými náměty kardinála Duky zamyslet. Zejména, pokud je předal v písemné podobě.

Vaše Věc: Duka se opět vyznamenal
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Nechyběl ani Dominik Duka

Bylo by však dobré, aby pan arcibiskup trochu pozornosti věnoval také dodržování lidských práv, pokud jde o české občany. Proč například mají čeští zaměstnanci s věkem nad 50 let problém získat práci a udržet si ji? Proč čeští zaměstnanci například v supermarketech pracují v některých profesích za hladové mzdy s intenzitou práce jako v Asii a nikdo jejich práva nechrání? Proč je u řady zahraničních zaměstnavatelů problém vytvořit odborovou organizaci, protože ji prostě zahraniční zaměstnavatel nechce? Proč je v zemi, která má vládu s účastí ČSSD a prezidenta, který o sobě říká, že je levicový, problém prosazovat tato lidská práva?

A dodržování těchto lidských práv, resp. spíše nedodržování, se týká statisíců, spíše však milionů našich spoluobčanů. Připouští si vůbec kardinál Duka, že u nás existují takovéto problémy? Anebo raději radí v souladu s tím, co požaduje pražská kavárna, jak by měla fungovat lidská práva v Číně. To zde nikoho nebolí…

Kdyby si pan kardinál povšiml nedodržování lidských práv u statisíců našich spoluobčanů, kteří nemají práci, protože prostě přesáhli důchodový věk a nikdo je nezaměstná, bylo by to možná užitečnější. Šel by pak ve šlépějích svého představeného papeže Františka, který projevuje zájem o všechny lidské bytosti, bez ohledu na to, ke které společenské třídě či skupině patří. A to je u náboženského vůdce správné. Český katolický klérus je schopen věci jen politizovat a ždímat státní rozpočet hlava nehlava v rámci restitucí, respektive reparací, pokud jde o tzv. církevní majetek, které uvalil spolu s českou pravicí na český národ. Zkrátka, D. Duka vidí v oku svého bratra třísku, ale břevno ve svém vlastním oku nevnímá…Smutný případ.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.