Vaše Věc: Islámský stát neboli Daeš ztrácí půdu pod nohama

06.04.2016 18:36

Islámský stát – Daeš ustupuje na všech frontách, série neúspěchů a ran osudu donutila tuto džihádistickou organizaci k opuštění části dříve dobytého teritoria v Iráku a Sýrii. Na severu obou zemí jsou syrští a iráčtí Kurdové. Na západě mají proti sobě syrské vládní síly a jejich spojence Rusy, Iránce a libanonské šíity a konečně na východě je irácká armáda, milice a iránští poradci. V Sýrii bylo znovuzískání Palmýry silami loajálními k Bašáru Asádovi pro Islámský stát bolestivou porážkou. V důsledku ztráty pozic v Palmýře v syrské poušti, které byly dosti vysunuté směrem na Homs a Damašek, džihádisté ztratili prestiž. K Asádově vládě loajální syrské armádní síly nyní pronásledují džihádisty do pouště směrem na město Deir Ezzor. Syrské vojenské velení oznámilo, že Palmýra bude výchozím bodem, odkud budou řízeny operace proti skupinám teroristů hlavně ve městech Deir Ezzor a Rakka.

Vaše Věc: Islámský stát neboli Daeš ztrácí půdu pod nohama
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

V Iráku Islámský stát začal ztrácet od znovuzískání města Ramádí iráckým vojskem v bojích mezi prosincem 2015 a únorem 2016. V provincii Alambar irácké síly postupují a bojují s džihádisty ve městě Hit. Na severu Iráku Kurdové a jejich američtí poradci připravují ofenzivu proti druhému největšímu iráckému městu Mosulu. Ve městě Sinjar, na severu Iráku, Islámský stát také opustil neudržitelné pozice místo toho, aby bojoval proti silnějším vojenským silám podporovaným americkým letectvem. Střed dříve dobytého teritoria IS zůstává však pod plnou kontrolou džihádistů. I přes ztrátu periferie svého teritoria a hlavně při využití Turecka jako zadních vrátek, Daeš má stále ještě pod kontrolou rozsáhlou oblast s více než 6 miliony obyvatel. Vládní syrské a irácké síly postupují do středu teritoria, jehož obyvatelé jsou většinou arabští sunnité. Syrská a irácká armáda mohou ale dojít k závěru, že je jednodušší zmocnit se toho kterého města nežli ho kontrolovat za podpory obyvatelstva daného města.

V částech provincie Al–Anbar, které znovu získala irácká vláda, Islámský stát již přešel k taktice guerilly, použité proti Američanům. Např. atentáty s pomocí aut nebo naopak útoky na konkrétní auto. případně výbušné nálože položené na okraj silnice. Kurdské, syrské nebo irácké ozbrojené síly měly dosud úspěchy v zónách obydlených Kurdy a v blízkosti těchto zón. Není ale jisté, že arabští obyvatelé provincií Idlib, Aleppo nebo Rakka je budou vítat jako osvoboditele. Tak jako není jisté, že šíitské, irácké nebo libanonské vojenské síly, které doprovází irácké nebo syrské vojsko do provincie Alambar nebo Ninive, budou vítány. Obsazení důležitých měst jako Rakka, Deir Ezzor nebo Mosul se může stát složitější operací než ta v Palmýře. Minulé měsíce tvrdých bojů, které skoro úplně zpustošily město Ramádí, nám ukazují, co by mohl znamenat odpor džihádistů. Ztráta teritoria znamená značné oslabení vojenských kapacit Islámského státu, stejně jako omezení jeho finančních a lidských zdrojů. Organizace Daeš ukázala od Paříže po Brusel svou schopnost vrhnout se i do něčeho, co je nad její síly. Její kádry a vojska působí na severu Afriky od Libye až po Nigérii. Kapacita džihádistického hnutí se v těchto oblastech zdá být zatím nedotčená.

Pět let bude na obnovení Palmyry stačit

Šéf muzejí a antikvit v Sýrii potvrdil, že během pěti let budou opraveny památky starého antického města Palmyra, které bylo obsazeno po jistou dobu organizací Daeš. „Máme vhodný kvalifikovaný personál a víme, jak na to a máme studie a plány. Samozřejmě je potřeba souhlasu UNESCA a můžeme začít pracovat“ říká Maamoun Abdulkavim, šéf iráckých muzejí a antikvit. Džihádisté v Palmýře zničili Vítězný oblouk, starověké chrámy Baala a Ballshamin, Svaté pilíře aj. Podle pana Abdulkarima je však naštěstí 80 % antických pamětihodností v Palmýře v dobrém stavu.

(Podle Le Figaro, 29.3.2016, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.