Vaše Věc: Je ochrana evropských břehů, tak jak o ní hovoří čeští lídři, proveditelná?

18.11.2015 12:52

Čeští političtí lídři se stále nechtějí zabývat příčinami imigrace do Evropy zejména ze Sýrie a Afriky. Nechtějí se zabývat chybami západních mocností, které tyto učinily ve vztahu k Libyi, a zejména Sýrii.

Vaše Věc: Je ochrana evropských břehů, tak jak o ní hovoří čeští lídři, proveditelná?
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Likvidace diktátora Kaddáfího otevřela pro utečence z afrického kontinentu dveře do Evropy dokořán a Libye upadla do totálního chaosu.

V Sýrii se západní mocnosti postavily proti sekulární vládě prezidenta B. Asada a přímo či nepřímo vyzbrojily či financovaly islamistické skupiny. A zejména nekrotily mocenské ambice konzervativních režimů Saudské Arábie, Kataru a neoosmanské ambice Turecka. Až díky zásahu Ruska došlo k silnému posunu, pokud jde reálný boj proti Islámskému sátu. Protože ruské letecké útoky jsou provázeny ofenzivou pozemní Asadovy armády, která je jedinou protiislamistickou vojenskou silou v Sýrii.

Chtělo by se zeptat pánů Babiše a Sobotky, kteří stále dokola opakují zbytečná slova o uzavření hranic Schengenského prostoru, jak si představují zajištění evropských hranic před pronikáním uprchlíků do Evropy například na stovkách řeckých ostrovů. Jak se bude provádět například repatriace těch uprchlíků, kteří proniknou do Evropy přes řecké ostrovy a kam? Kdo to bude financovat a která síla to bude provádět? Budou to uskutečňovat námořní flotily evropských zemí? Některé věci se snáze řeknou a hůře dělají. Není to zkrátka náš problém, že…

Evropští lídři by se měli zabývat na prvním místě zejména tím, jak přetnout financování Islámského státu z vnějších zdrojů. Jak zabránit podejům syrské ropy, které islámský stát přes Turecko provádí… Jaké záruky dá například Turecko, že již nebude útočit na kurdské bojovníky. Zda západní zpravodajské služby budou schopny spolu s ruskou zpravodajskou službou sestavit přehledy evropských bojovníků bojujících v řadách Islámského státu a zajistit po jejich návratu do Evropy jejich izolaci a odsouzení.

Zejména syrští uprchlíci utíkají ze své země před podobnou hrůzou, jakou v malém měřítku zažili Pařížané na počátku tohoto víkendu. Občané EU by již neměli zavírat oči nad vraždami, kterých se bestiálním způsobem dopouští IS na území Sýrie.

Křižování syrských vojáků, jejich stínání, upalování, pobíjení, živé štíty používané jako bojový prostředek proti bombardování a tak dále a tak dále. S těmito hrůzami musí syrská armáda i díky zavinění západních mocností bojovat již téměř pět let.

Situaci jistě neprospělo, pokud si časopis Charlie Hebdo dělal před pár dny legraci z katastrofy ruského letadla, které, jak se zdá čím dál jasněji, bylo předmětem bombového útoku ze strany IS. Takový dvojí metr pro posuzování utrpení Rusů a Francouzů si zaslouží jen a jen odplivnutí před jeho autory. Proti IS, která zahájil vojenské operace, potřebuje Západ Rusko a opačně. Nikdo si již před IS nemůže být jistý v žádné zemi Západu…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.