Vaše Věc: Spokojenost s lékařskou péčí podle výzkumného centra klesla

31.01.2017 21:10

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) pokládalo ve svém nejnovějším průzkumu lidem otázky týkající se jejich spokojenosti s kvalitou lékařské péče v ČR. Zdá se, že již pominula spokojenost, která zavládla po zrušení poplatků za lůžko a třicetikorunových poplatků za návštěvu lékaře, a je třeba pracovat dál.

Vaše Věc: Spokojenost s lékařskou péčí podle výzkumného centra klesla
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CVVM

Zatímco v letech 2014 a 2015 spokojenost s lékařskou péčí oproti předchozím obdobím rostla, v roce 2016 mírně poklesla. Za růstem spokojenosti s lékařskou péčí v letech 2014 a 2015 můžeme vidět změnu vlády a s ní spojenou stabilizaci českého zdravotnictví tehdejším ministrem S. Němečkem. Ale zejména zrušení poplatků za lůžko a poplatků u lékaře i za recept. Kouzlo zrušení poplatků však již začíná vyprchávat, a zatímco v roce 2015 bylo s lékařskou péčí spokojeno 54 % dotázaných, v roce 2016 už svou spokojenost deklarovalo o osm procent méně dotázaných, a naopak narostl počet dotázaných, kteří uváděli, že jsou s lékařskou péčí nespokojeni. Zatímco v roce 2015 bylo s lékařskou péčí nespokojeno 14 % dotázaných, v roce 2016 už nespokojenost uvádělo 20 % občanů.

Logicky také oproti roku 2014 i 2015 ubylo těch, kteří uvádějí, že kvalita zdravotní péče se v posledním roce zlepšila. V roce 2014 (rok schválení zrušení poplatků u lékaře, za lůžko i za recept) svou vyšší spokojenost deklarovalo 31 % dotázaných. V roce 2015 bylo oproti předchozímu roku spokojeno více 30 % dotázaných, ale v roce 2016 už šlo pouze o 22 % dotázaných. Opět však vzrostl počet těch, kteří jsou s kvalitou zdravotní péče spokojeni méně.

Ministr Ludvík tedy stojí před úkolem znovu přesvědčit pacienty o tom, že kvalita zdravotní péče u nás roste a jeho dobrá práce v tomto ohledu může ČSSD pomoci ke slušnému volebnímu výsledku v podzimních volbách, anebo aspoň ke zmírnění tragédie, ale neviditelnost, v jaké se nachází nyní, pádu strany spíše přispěje.

Pokud bude před volbami dokola jen strašit tím, že Babiš bude chtít privatizovat nemocnice, ale ČSSD ne, bez toho, aby také uvedl, kam hodlá české zdravotnictví posouvat a co dobrého pacientům přinese, bude to málo. A pokud dále bude hovořit o tom, že je třeba, aby lidé platili na zdravotním pojištění více, zřejmě to k růstu spokojenosti občanů stačit nebude.

Donald Trump se při rušení Obamacare ohání také vysokými cenami léků vybičovanými nahoru silnou farmaceutickou lobby. A může mít pravdu. Přehnaně vysoké ceny léků nejsou jen problémem USA, ale také České republiky a téměř každého českého občana, a zejména pak dětí a důchodců, kteří bývají nemocní nejvíce…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…