Vaše Věc: Sýrie - stín Iránu nad konferencí v Astaně

06.02.2017 18:01

Vyjednávání mezi rebely a syrskou vládou neumožnilo, přes dosažený drobný pokrok, dojít k řešení konfliktu. Po konfliktním shromáždění v Astaně leží právě na Iránu budoucnost „klidu zbraní“ v Sýrii. Teherán se přidal ke společné deklaraci vypracované Ruskem a Tureckem mající za cíl „konsolidovat“ příměří. Ale skutečně záměry šíitského státu, který je velmi aktivní v podpoře syrské vlády, zůstaly během jednáních konaných v hlavním městě Kazachstánu trochu záhadné. Stačilo si udělat obrázek a shrnout pochyby. Po přečtení závěrečného komuniké si náměstek íránského ministra zahraniční Hossein Jaberi Ansari nenápadně podal ruku s mediátorem OSN, Staffanem de MIsturou a vzdálil se. Text nebyl podepsán ani syrskou vládou ani rebely. Dokument postrádá jakýkoli nástin řešení vojenského konfliktu. Vytvoření Poradního bezpečnostního výboru sám o sobě evokuje perspektivu budoucího politického přechodu moci v zemi.

Vaše Věc: Sýrie - stín Iránu nad konferencí v Astaně
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Tento text vzešel z velkých sporů a proti názoru Teheránu, který se snaží o udržení vlády B.Asada. Představitel OSN, Staffen de Mistura, jehož vliv je nezpochybnitelný, trval na tom, aby Moskva, Teherán a Ankara převzaly zodpovědnost garantů „mírového procesu“. Až do nynějška nebyl žádný hmatatelný pokrok ve vyjednávání zejména kvůli neústupnosti Iránu a syrského režimu.

Turecko, které koncentruje své vojenské síly proti Kurdům, –i povstalci v Astaně, vložili svůj osud do rukou Moskvy. Rusko je připraveno vyjít ze syrské bažiny. Zůstává šíitský Irán, který je nařčen, že chce využít své vojenské výhody v rámci širší bitvy v sunitském světě řízením Saudskou Arábií. Ruští autoři podtrhují dlouhodobé obchodní zájmy Iránu, který podepsal smlouvu týkající se těžby ropy v oblasti Palmyry a vytvoření systému pro mobilní telefony.

Teherán je proti tomu, aby v Astaně byl přítomen jakýkoliv americký reprezentant.

„Syrský režim se stal v současné době ryze nástrojem Iránu“, míní západní diplomat. Jiný diplomatický zdroj evokuje fikce mezi ruským vojskem a iránsými silami kolem města Wadi Barad, které je klíčové ohledně zásobování vodou města Damašek. Dokud 7 milionů Syřanů bude odříznuto od vody, naše armáda bude pokračovat ve svých operacích, řekl šéf syrské delegace, Bachar Jacofari, který vyčítal rebelům, resp. „teroristům“, že kritizují Teherán. Podle emisara Damašku „Irán je jeden ze tří garantů procesu, stejně jako Rusko a Turecko a hrál pozitivní roli ve finální deklaraci“.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.