Vaše Věc: Volba důvěry v prezidenta Rúháního v Íránu

15.03.2016 16:53

Prezident Hassan Rúhání uskutečňuje svůj závazek. I když výsledky parlamentních voleb a voleb do Shromáždění expertů ještě nejsou definitivní, jeho blízcí umírnění reformátoři by měli posílit své pozice vůči konzervativcům.

Vaše Věc: Volba důvěry v prezidenta Rúháního v Íránu
Foto: ČT
Popisek: Íránský prezident Hasan Rúhání

V parlamentu reformátoři získali 30 křesel. Šéf konzervativců Haddad – Adel prohrál. To je prohra extremistů, kteří ovládají íránskou politickou scénu. Není to překvapující v hlavním městě Teheránu, který je hlavní baštou odporu proti nim. Někteří hlasovali s nedůvěrou a bez entusiasmu pro kandidáty reformátorů, kteří jsou málo známí. Jiní se zdrželi hlasování, jelikož účast v Teheránu byla jen 42 %.

Tento zdrcující výsledek voleb v Teheránu umožní reformátorům mít nyní vysoký počet poslanců. Prezident Rúhání bude moci počítat s většinou centristů pro podporu svých ekonomických reforem. Teherán ale není Írán. Ve zbytku země se umírnění reformisté a konzervativci dělí o hlasy s nezávislými kandidáty, kteří nefigurují na žádné ze dvou základních volebních listin.

Je tedy zapotřebí počkat na dokončení sčítání hlasů, abychom věděli, jak přesně jsou rozloženy síly v Medžlisu. Tato dvojitá volba se už nyní podobá „volbě důvěry“ ve prospěch Hassana Rúháního. Jako volby 88 ajatolláhů ze shromáždění expertů, kteří mohou volit nejvyššího duchovního představitele země. Jeden z bývalých prezidentů, Ali Akbar Rafsandžání, byl hlavním představitelem stoupenců politiky Rúháního. Pokud jde o parlamentní volby, pak se jednalo o první velký politický střet od července 2015, kdy byla přijata dohoda s velmocemi o íránském jaderném programu. Írán se v důsledku toho dostal z mezinárodní izolace.A skončily tíživé sankce.

„Závody jsou u konce, je čas začít novou kapitolu ekonomického rozvoje v Iránu, založenou na vnitřních kapacitách a mezinárodní výhodnosti. Budeme mít šéfy více opatrné a umírněné,“ radoval se Ali Akbar Salehi, šéf iránské organizace atomové energie. „Jdeme dobrým směrem,“ svěřil se tento muž, který byl jedním z hlavních vyjednavačů zmíněné nukleární dohody z loňského roku.

(Le Figaro, 29.2.2016, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.