Vaše Věc: Washington sankce obchází, na Evropě je vyžaduje

29.04.2016 9:40

Sankce proti Rusku budou trvat do chvíle úplného splnění dohod z Minsku, a to pokud jde o otázku Donbasu a také opětovného připojení Krymu k Ukrajině. V Kyjevě to dnes řekla americká diplomatka Victorie Nulandová.

Vaše Věc: Washington sankce obchází, na Evropě je vyžaduje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Státní znak USA

Podle jejího vyjádření americká administrativa aktivizuje působení na plnění tzv. Minské dohody, kterou pod patronací OBSE uzavřela tzv. normandská čtyřka, kterou tvoří Ukrajina, Německo, Francie a Rusko. Podle Nulandové byla tato otázka projednávána na pondělním setkání představitelů USA, Německa, Velké Británie, Francie a Itálie v Hannoveru.

Tady podle Nulandové bylo přijato rozhodnutí o aktivizaci úsilí USA a partnerů z normandského formátu na plnění dohod z Minsku. Zajímavé  je, že  navzdory prosazování protiruských sankcí uzavřel Washington s Moskvou obchodní pakt o nákupu raketových motorů pro své vesmírné mise. První dva motory z celkových šedesáti již dorazily do Spojených států.

Není vyloučeno, že cílem prosazování sankcí je poškození hospodářských zájmů členských států unie.Vzpomeňme totiž na skandál, který právě . Nulandová způsobila na počátku roku 2014, kdy  pronikl na veřejnost záznam jejího telefonického rozhovoru s americkým velvyslancem na Ukrajině Geoffem Pyattem. "Bylo by skvělé to dát dohromady a mít k tomu pomoc OSN a také, však víte, nas... na Evropskou unii," řekla Nulandová. V prosinci 2013 americká diplomatka pronesla, že Washington investoval více než 5 miliard dolarů, aby pomohl Ukrajině dosáhnout evropské cesty země.   V souvislosti se snahou vybudovat americkou Černomořskou flotilu se také  vrací informace, že již před převratem v Kyjevě, tzv. revolucí snajperů, se Američané připravovali na přestavbu přístavu v Sevastopolu. 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.