Vít Klíma: Národe lkni, vlasti zakryj tvář, volby jsou tu zas!

06.10.2017 12:40

Volby v Čechách mi nápadně připomínají bajku o poutníkovi, který měl na výběr ze tří cest: první vedla do osady zamořené morem, druhá mezi loupežníky a třetí skrze neprostupný les. Jinými slovy, ať už český volič hodí ve volbách svůj hlas kterékoliv partaji, kouká z toho zas a jen průšvih, a to ne jeden, protože skutečným výsledkem voleb je až sestavení vlády.

Vít Klíma: Národe lkni, vlasti zakryj tvář, volby jsou tu zas!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň parlamentních voleb z roku 2013. Podívejte se, co se slibovalo

A tak se ptám: „chceme, aby se ministrem financí stal opět chemik, právník či agrárník, ministrem obrany herec, ministrem kultury zběhlý prelát, vězeňský psycholog ministrem školství či veterinární lékař místopředsedou vlády pro vědu a výzkum“? Nevím jak laskavý čtenář, ale já se docela děsím se, kdo nám bude vládnout teď. Připočtěme-li k tomu ještě typické slovanské vlastnosti, jakými jsou závist a přímo bratrovražedná touha po moci a penězích, nemůžeme se divit tomu, že se většina českých vlád poměrně brzy rozhádá a rozpadne. Jaký osud čeká tu budoucí?

Osobně jsem ohledně nové vlády skeptický, a to zejména kvůli oslabenému genofondu českého národa. Nedokáže dnes vyprodukovat ani mezinárodně úspěšnou fotbalovou jedenáctku, natož potřebné množství kvalitních a úspěšných politiků. Jen pro ilustraci: vstupné na náš poslední kvalifikační zápas v Baku činilo v přepočtu plných 6 Kč, neboť na české fotbalisty nebyl nikdo z místních diváků zvědavý. Bohužel, to samé se dá říci i o našich politicích, přejedou-li státní hranice. Musím se přiznat, že ani já nejsem na novou vládu vůbec zvědavý. S laskavým čtenářem se jistě lze shodnout na tom, že takovéhoto „vládnutí hlupců“
už bylo dost a mohlo by se s ním už konečně přestat

Víme, jak to zařídit? Co byste, laskaví čtenáři, řekli novým virilistům? 

S oslabeným národním genofondem souvisí trpká skutečnost, že jen maximálně 10% české populace je schopné vystudovat vysokou školu na evropské úrovni (dalších 40% populace je schopno vystudovat vysokou školu s českými standardy, srovnatelnými svojí úrovní s dřívějším gymnáziem). Právě proto bychom si přáli, aby český stát vedli nejvzdělanější Češi, kteří už za sebou mají nějaké profesní úspěchy a něčeho v životě dosáhli. Proto navrhuji, aby odborníci – dosažením určité předem definované pozice, nebo obdržením významných cen či vyznamenání – měli automaticky (bez zvolení) nárok stát poslanci na celonárodní úrovni či zastupiteli na úrovni velkých měst jakými jsou například Praha, Brno, Ostrava. Nárok stát se poslancem či městským zastupitelem by tak mohli mít například stávající či minulý předseda České akademie věd, rektor vysoké školy, úspěšný vědecký pracovník, úspěšný podnikatel, nebo vynikající umělec, sportovec, Zemský rabín či Pražský arcibiskup. Znamenalo by to vypracovat seznam pozic, obdržených cen a vyznamenání, jejichž držitel by mohl být automaticky jmenován poslancem. V konkrétním případě by s vykonáváním mandátu samozřejmě musel jmenovaný souhlasit.

Závěr

Konzervativní našinec, v souvislosti s jejich vnímáním hloubky a složitosti problému, ve své většině navrhují úpravy volebního zákona (např. přechod na většinový systém, kdy „vítěz bere vše“), zatímco zdravě uvažující člověk bude chtít poslance Parlamentu a zastupitele ve velkých městech nevolit, ale obsazovat v závislosti na jejich úspěšném zvládnutí předchozích úkolů a funkcí. Chceme tak umožnit přímý vstup odborníků do správy české země, aniž by byli nominováni politickými stranami a voleni lidem. Jinými slovy, na celostátní úrovni prosazujeme vládu elit. Naopak, volby považujeme za naprosto nezastupitelné v menších obcích a městech (maximálně do 6 000 obyvatel), kde se obvykle lidé navzájem dobře znají a mohou si tak ze svého středu vybrat ty nejlepší zastupitele. Souhrnně řečeno: na celostátní úrovni musí vládnout najmenovaná elita a na místní, lid.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …