Vladimír Bärtl: Výsledky zahraničního obchodu se zbožím přinesly příznivou zprávu pro domácí ekonomiku

09.07.2016 19:45

Komentář náměstka ministra Vladimíra Bärtla k výsledkům exportu za květen 2016

Vladimír Bärtl: Výsledky zahraničního obchodu se zbožím přinesly příznivou zprávu pro domácí ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Květnové výsledky zahraničního obchodu se zbožím přinesly opět příznivou zprávu pro celou domácí ekonomiku a její letošní vývoj. Zejména vývoz stále úspěšně zdolává vysokou srovnávací základnu předchozích období, když jeho růst v květnu ještě zesílil.

Nové objednávky spolu s efektem uměle udržovaného oslabení české koruny přinášejí vyšší příjmy exportérům. Importy jsou sice zatíženy vysokou poptávkou po dovozech vyvolanou solidní průmyslovou aktivitou a vysokou spotřebou domácností, ale jejich růst za dražší korunu je zatím tlumen nízkými cenami dovážených surovin, takže jeho dynamika je daleko nižší než u vývozu. Na značném přebytku obchodní bilance se v největší míře podílí vysoké aktivum obchodu se stroji a dopravními prostředky (především díky vývozu silničních vozidel, který těží z příznivé situace na evropských automobilových trzích).

Podle předběžných údajů bilance zahraničního obchodu v národním pojetí (v b. c.) v květnu skončila přebytkem 18,2 mld. Kč, meziročně o 7,7 mld. Kč vyšším. Vývoz se zvýšil meziročně o 6,8 % na 282,9 mld. Kč a dovoz o 4,1 % na 264,7 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu se státy EU vykázala přebytek 52,2 mld. Kč, meziročně o 8,0 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se snížil o 0,2 mld. Kč na 32,2 mld. Kč.

Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky (v b. c.) obchodní bilance v květnu skončila přebytkem ve výši 41,5 mld. Kč, oproti květnu 2015 o 12,2 mld. Kč vyšším, když vzrostl meziročně jak vývoz, tak i dovoz. Celkový vývoz (zboží opouštějící území ČR) se zvýšil o 8,1 % na 326,0 mld. Kč, ale dovoz (zboží vstupující na území ČR) rostl nižším tempem, o 4,5 % na 284,4 mld. Kč. Z teritoriálního pohledu se v květnu zvýšil vývoz nejvíce do Francie (o 15,2 %), Rakouska (o 11,9 %), na Slovensko (o 9,3 %), do Spojeného království (o 7,4 %) a Německa (o 7,1 %). Z komoditního hlediska hodnotově nejvýznamnější položkou (183 mld. Kč) je vývoz strojů a dopravních prostředků, který představuje více než 56 % celkového vývozu a který si stále drží vysokou dynamiku růstu, v květnu meziročně o 11,6 %, tj. o 19,0 mld. Kč. Vzrostl zejména vývoz silničních vozidel (o 11,7 mld. Kč), strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (o 3,6 mld. Kč) a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 2,6 mld. Kč). Na straně dovozů jsou stroje a dopravní prostředky také hodnotově nejvýraznější položkou (129,7 mld. Kč) a jejich dovoz stoupl meziročně o 8,8 %, tj. o 10,5 mld. Kč. Zvýšil se především dovoz silničních vozidel (o 5,0 mld. Kč), elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 3,1 mld. Kč) a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (o 1,8 mld. Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla