Vladimír Pelc: Česká televize jako návěs TOP 09

20.03.2018 9:37

V našich luzích a hájích je častým zvykem, že se souhlasí, nebo naopak nesouhlasí s něčím, co souhlasící i ti druzí pořádně neznají. Stačí jim, že se mohou přidat ke své politické aj. předloze a už křičí – tu na náměstí, tam na pódiu akce, která má být údajně akcí kulturní (Český lev).

Vladimír Pelc: Česká televize jako návěs TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

V inaugurační řeči po svém druhém zvolení prezidentem ČR ing. Miloš Zeman − při kritickém hodnocení politického působení České televize − v jedné větě zmínil výsledky studie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. A hned se strhl poprask. Protože potrefená husa se vždy, jak známo, ozve.

Velmi pochybuji o tom, že kritici prezidentova vystoupení zmiňovanou studii znají. Je to téměř osm desítek stran A4; práce je pečlivá, metodicky přesná, odborně kvalifikovaná. Obsahuje kvantitativní i kvalitativní analýzu politické publicistiky a zpravodajství v České televizi a Českém rozhlase.

Při použití všech aktuálních metod hodnocení autoři studie dospěli k závěru, že veřejnoprávní sdělovací prostředky vyvážené, objektivní, pravdivé atd. atd. zpravodajství a publicistiku nepřinášejí; zejm. u České televize je politické vysílání výrazně ovlivněno, jak to autoři mazlivě nazvali, její příchylností ke straně, která se jmenuje TOP 09. Zkrátka vysílací prostor, věnovaný této straně je zjevně disproporční vůči všem parametrům, ke kterým lze politickou či společenskou relevanci této strany vztahovat, a ve výrazném nepoměru k politických stranám a hnutím ostatním. Přitom analýzu nelze odbýt přihlouplým argumentem, že někdo mluví rychleji, jiný pomaleji.

Můžete si ji celou přečíst; je to poučné − Analýza předvolebního vysílání České televize a Českého rozhlasu (Krajské a senátní volby 2016). Fakulta sociální věd Univerzity Karlovy – CEMES (Centrum pro mediální studia). 2017. Hlavní řešitel: Jan Křeček (FSV UK). Statistické zpracování dat: Ondřej Dvouletý (VŠE). Dále se podíleli: Jan Jirák, Petra Mílková a další pracovníci a studenti FSV UK: https://www.mediar.cz/wp-content/uploads/2017/12/analyza-ct-cemes-2017.pdf.

Ocituji závěry analýzy:

„V celku vysílaných zpravodajských a politicko-publicistických pořadů České televize (viz zejm. str. 16?31 této analýzy) byla ve sledovaném období zvýhodňována politická strana TOP 09 tím, že promluvám jejích zástupců bylo trvale a pravidelně přidělováno zřetelně více prostoru, než by odpovídalo reálnému postavení této strany v politickém a společenském životě. Analýza naopak zaznamenala trvalé znevýhodňování KSČM, některých dalších nevládních parlamentních a všech neparlamentních stran.

Obdobné závěry lze učinit i u analyzované tvorby Českého rozhlasu:

V celku vysílaných zpravodajských a politicko-publicistických pořadů Českého rozhlasu (viz zejm. str. 50?60 této analýzy) byla ve sledovaném období zvýhodňována politická strana TOP 09 tím, že promluvám jejích zástupců bylo trvale a pravidelně přidělováno zřetelně více prostoru, než by odpovídalo reálnému postavení této strany v politickém a společenském životě. V analyzovaném celku vysílání Českého rozhlasu naopak mohlo dojít ke znevýhodnění některých parlamentních a některých neparlamentních stran.

Na podkladě této analýzy lze dospět k závěru, že ze strany České televize a ze strany Českého rozhlasu ve sledovaném období v celku jimi vysílaných zpravodajských a politickopublicistických pořadů docházelo k porušování § 31 odst. 3 zákona č. 231/2001 Sb. Lze tedy dospět i k oprávněnosti RRTV realizovat sankční opatření ve smyslu ust. § 58 až 61 citovaného zákona.“

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…