Vladimír Pelc: O čem sním, že se dočtu v programech politických stran

22.07.2017 17:33

V prodejně knih ve Spálené ulici v Praze dávali publikaci Andreje Babiše „O čem sním, když náhodou spím“ zdarma. Četl jsem o ní jen kritické poznámky, odsudky; prý je špatná. Závist, nebo objektivní hodnocení? Řekl jsem si, že si vlastní názor udělám sám.

Vladimír Pelc: O čem sním, že se dočtu v programech politických stran
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Politologická floskule říká, že volební programy politických stran, zejména ty dlouhé, volič nečte. Omyl. Je to individuální. Případ od případu, kus od kusu. Záleží totiž na jejich obsahu a podání. Uvedená politologická poučka platí, pokud je obsah nudný.

Kniha má podtitul Vize 2035 pro Českou republiku, pro naše děti. Není útlá – má 282 strany atypického formátu 15×15 cm. Vizí je. Reálnou. Kvalifikovanou. O solidaritě, zdraví, čisté krajině, spravedlnosti, poctivé politice, kultuře, vzdělání…

Nevím, jestli jsou veškeré údaje v textu přesné; člověk nemůže mít přehled o všem. Podstatné však je, že všechny úvahy v ní stojí, jak říkám, za hřích přemýšlení; stojí za zamyšlení, jsou k němu podnětem.

Je to první rozsáhlý volební program na české aktuální politické scéně s náměty k promýšlení, s nápadem pokud jde o prezentaci, s espritem pokud jde o zpracování. První rozsáhlý volební program, který lze přečíst se zájmem celý.

Text si se čtenářem povídá. Nejsou to kategorické fráze, výkřiky politických zásad (z nichž většinu politické strany po volbách stejně neplní).

Pochopitelně, že ironický úsměv vzbudí závěrečná informace znějící „Zpracoval Andrej Babiš“ – zpracovat knížku musel patnácti- dvacetičlenný autorský kolektiv, protože tak rozsáhlé znalosti z mnoha oborů jeden Babiš mít nemůže, šlo o práci týmovou. Ani z jazykového hlediska Babiš do textu zasahovat nemohl – text je zredigován kvalitně a A. Babiš natolik dobře česky neumí; redigáre dělal profesionál.

O čem tedy sním, až budu číst programy politických stran? Že budou tak podnětné jako program Babišův, který stojí za hřích přečtení.

PS: A aby bylo laskavým čtenářům jasno: Tento textík není apologetika. ANO 2011 A. Babiše volit nebudu. To ale neznamená, že nemohu být při hodnocení jeho programu objektivní. Na rozdíl od jiných.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…