Vlastimil Balín: Nečasova vláda je fakt „maso“

23.04.2012 9:16

Fakt se mi někdy zdá, že masovost může být v určitém pohledu spíše“masitá“.

Vlastimil Balín: Nečasova vláda je fakt „maso“
Foto: senat.cz
Popisek: Vlastimil Balín

Vláda ODS, TOP 09 a VV prakticky od projevení důvěry sobě sama lapá po dechu. Je zmítaná vnitřními rozpory, odhalovanými korupčním kauzami, či minimálně vážných podezření z tohoto nežádoucího protispolečenského jevu. Zpočátku se tvářila, že naslouchá hlasům opoziční ČSSD (od KSČM neměla v podstatě naslouchat čemu) a odborům. Nyní se již o tuto přetvářku a kamufláž nesnaží a je zřejmě rozhodnuta udělat vše pro to, aby masový protest odborů a občanských iniciativ projevený v sobotu 21. 4. 2012 v Praze na Václavském náměstí, který jasně deklaroval požadavky na odstoupení vlády P. Nečase, konání předčasných voleb a zrušení již přijatých či chystaných reforem, nechala „vyšumět“. Pohrdá dnes již většinovými stanovisky občanské veřejnosti, nechce slyšet a již vůbec ne vidět hrozbu generální stávky.

„Předčasné volby nejsou řešením“, zaznělo již v sobotu z úst dosavadní místopředsedkyně vlády za VV K. Peake. Podobně se nechal slyšet premiér Nečas, který prohlásil, že celý protest je zpolitizovaný a zneužívaný opozičními stranami ČSSD a KSČM. Možná právě v tuto chvíli, kdy píši toto zamyšlení se již Nečas, TOP 09 a jeden „odpadlický“ subjekt VV reprezentovaný K. Peake dohodli na dalším pokračování protiobčanského vládního projektu a budou se snažit dotáhnout „svůj“ mandát až do řádných voleb v roce 2014. Nevěřím totiž příliš tomu, že mimikry P. Nečase o „buď bezpečná většina, nebo předčasné volby“ jsou myšleny vážně.

Vláda nejenže nevidí masové protesty občanů, ale nechce zřejmě vidět ani „masité“ rozrůstání se xenofobních a rasistických nálad ve společnosti, natož snahy extremistických organizací typu Vandasovy DSSS je zneužívat pro zviditelňování svých pozic ve společnosti. V sobotu masový protest v Praze, v neděli na místní poměry dost masivní (z občansko-morálního hlediska „masitý“) protest v Břeclavi spojený právě s prohlubováním xenofobních a rasistických nálad v tomto, dosud poklidném místě, pokud jde o dosavadní informace k soužití majoritní společnosti s minoritami, zejména Romy.

Útok na patnáctiletého mladíka je určitě více než odsouzeníhodný, leč vyšetřování ještě neskončilo, identifikace pachatelů, že šlo snad o Romy, není potvrzeno, ale rozdmýchavatelé xenofobních a rasistických nálad mají jasno – „Opět v akci Romové, lidi, pojďme s nimi zatočit.“ Myslím, že i policie, která zasahovala na místě, mohla být vůči ozbrojenému mladíkovi, který si donesl na akci zbraň, mnohem tvrdší. Žel, jí údajně stačilo jej jen odzbrojit a nechala jej klidně běžet.

Bylo by určitě zajímavé, kolik z těch údajných 2 až 3 000 (média mají v tomto statistickém sdělování značný rozptyl) účastníků minimálně dvou demonstrací v Břeclavi na jednom náměstí bylo opravdu břeclavských a kolik jich bylo dovezeno, protože pochod šel na místo demonstrace opět, jak jinak, od vlakového nádraží.

Neštěstím pro další vývoj podobných snah, ztotožňování excesů jednotlivců s působením celých etnik a skupin obyvatel je, že mu nepříliš velkou pozornost věnují i politici z opozičních lavic, kteří, když to není a nemůže být bezprostředně spojeno s jejich osobním či stranickým zviditelněním, se o problém a konkrétní akce na veřejnosti nezajímají. V této době se nechali např. „zviditelnit“ profesorkou Švihlíkovou, představitelkou Alternativy zdola při akci na Václavském náměstí, která zahlásila do davu demonstrantů - jsou zde s námi přítomni i představitelé opozičních parlamentních stran, díky! Kolik třeba místních politiků v Břeclavi bylo pomoci starostovi O. Ryšavému (ČSSD) zvládnout situaci? Zřejmě odpočívali „po dobře vykonané práci a usnuli na vavřínech sobotní pražské demonstrace“, o jejíž organizování a výsledek se zasloužili jen tím, že značná část kritiky směrem k chování a jednání vrcholných politiků se žel vztahuje často i na ně.

Takže fakt se mi někdy zdá, že masovost může být v určitém pohledu spíše“masitá“ (slangový, lidovější výraz pro negativní jev či vyjádření opaku odpovídajícího stavu, pozn. pro „neslangisty“). Vláda Nečasova je fakt „maso“!    

Vlastimil Balín, jednatel OMMO

Tři tisíce lidí demonstrovaly v Břeclavi, o Vandasovce nebyl zájem

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlastimil Balín - profil

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla