Vlastimil Balín: Zatloukat, zatloukat… nepřináší ani krátkodobý profit!

03.11.2013 19:01

I bez účasti guru S.cz J. Zelenky na jednání zastupitelstva je statutární město Most trvale zelené pokud jde o některé standardy demokracie....

Vlastimil Balín: Zatloukat, zatloukat… nepřináší ani krátkodobý profit!
Foto: archiv V. Balína
Popisek: Exsenátor Vlastimil Balín a jednatel hnutí Občané městu, město občanům

Zřejmě nejen já jsem po delší době navštívil prostory mosteckého magistrátu ve IV. patře, kde obvykle zasedá na svých jednáních Zastupitelstvo města Mostu, abych „zkontroloval“ slib otce zakladatele a hlavního donátora politického hnutí Severočeši.cz J. Zelenky, že bude na jednání pravidelně docházet, aby donutil náměstkyni primátora k abdikaci kvůli údajné korupci spojené s nákupem pozemků pro průmyslovou zónu Joseph v Havrani. Musím se smutkem konstatovat, že pan Zelenka se nedostavil. Veřejně tak přiznal svou porážku v této kauze „odejití“ náměstkyně Jeníčkové, jak konečně opakovaně konstatoval i ředitel SBD Krušnohor a bývalý předseda S.cz F. Ryba, který k tomu ještě s gustem dodával, že jde jen o akt „zloby z nenaplnění dlouhodobých vysokých ambicí pana Zelenky a dlouhodobé osobní zášti proti obětavé, pracovité a velice čestné H. Jeníčkové“.

Konečně žánrový obrázek ze čtvrtečního zasedání ZmM (31. 10. 2013) potvrzuje, jak náměstkyně primátora H. Jeníčková uvádí balíček svých materiálů, které stejně jako všechny další body jednání byly schvalovány doslova jak na běžícím pásu nebo na zasedání Shromáždění delegátů SBD Krušnohor, kde se s tím také nezdržují, protože je přeci vše předem předjednáno a poctivě vypracováno (zřejmě managery, vedením, různými komisemi a výbory s nadprůměrnými schopnostmi a jinými zástupci majících jiný, rovněž dostatečný mandát pro mandát volený).  Konečně, co se „nezmákne“ takto a zadrhne-li se cosi, je zde vždy ochotně po ruce nějaký plátek, kde se pak rozehrávají „hrátky s čertovskými“ informacemi či spíše smyšlenkami a masivně se masíruje veřejné mínění (ještě, že vlastně informují svůj okruh zainteresovaných pro jejich klid a uchlácholení jejich svědomí).

Podobně se zřejmě zapracuje i na informaci z diskuse občanů na tomto zasedání ZmM. Vystoupili zde celkem 4 občané, resp. tři občanky a jeden občan. Paní Peřinová, členka petičního výboru z problémového bloku č.5 na ulici SNP v Mostě shrnula genezi problémů nájemníků tohoto bloku způsobených podivným rozhodnutím zastupitelů města Mostu v minulých období, kdy znemožnili blok privatizovat samotnými nájemníky. Poprosila zastupitele, aby „přehodnotili svůj názor na celý problém, že nelze pomoci a zachovali se v duchu hesla Město přátelské rodině.“ Paní Nyklová, která se do časového prostoru se svým diskusním příspěvkem nevešla a předala zbytek v písemné podobě, hovořila k prodeji KD Repre, ničení zeleně ve městě a dalším problémům, které jsou vedením města dlouhodobě bagatelizovány. Pan Vaněk, předseda hnutí OMMO dokladoval fakta kolem prodeje KD Repre a vyvracel jedno mediální vyjádření primátora města V. Vozky za druhým. Oznámil rovněž na závěr, že „protože není žádný lakomec, předal všechna relevantní fakta kolem prodeje KD Repre orgánům činným v trestním řízení.“ V diskusi vystoupila jako občanka i senátorka A. Dernerová, kterou, jako zastupitelku, která o problému v předchozí době rozhodovala i hlasovala (!?), zajímalo, údajně na základě dotazů občanů, kolik město dostalo za prodej veřejného osvětlení a kdo je nyní spravuje, protože ohrožuje životy občanů. Rovněž požadovala další informace o situaci v CVČ, kde po jeho reorganizaci, o níž rovněž jako zastupitelka rozhodovala a hlasovala, došlo k masivnímu odchodu zaměstnanců a co s tím město hodlá dělat.

Na diskusi, stejně jako kdysi (a zřejmě stav trvá) naprosto zbytečně reagoval primátor Vozka, který sice žádný položený dotaz nezodpověděl (konečně jako vždy), protože odkázal na 30 denní lhůtu pro odpověď, ale okamžitě alespoň částečně hodlal kritiku zlehčit či negovat. Komické bylo, že např. na fakta pana Vaňka k prodeji KD Repre ve vztahu na svá tvrzení v médiích, v podstatě tato svá vyvrácená tvrzení zopakoval. Je „dobrej“, ani se přitom nezačervenal. Je prostě zřejmě takto zvyklý a trénovaný a nebude to pro něj ojedinělý případ.

Nebylo to jediné, co mohlo pobavit. Mě třeba pobavilo zděšení v řadách bývalých kolegů  za KSČM, kteří když vešel Balín do předsálí a následně do sálu, úprkem opustili svá vyhrazená místa a šli se asi dohadovat, co by kdyby. Některý z rovněž již bývalých kolegů z dolu Julius III v Kopistech, kde jsem kdysi v začátku svých pracovních let působil, by to charakterizoval slangově – „p…... (zadek) jim cvaká dvojku drát a tak trojčí, co by kdyby….“

Myslím, že by si zastupitelé měli rovněž nastudovat zákon č.85/1990 Sb., o právu petičním, aby nebyli v podezření, že toto právo nejen že mírně řečeno podceňují, ale nebo dokonce nectí. Dalo by se tak usuzovat z toho, jakým způsobem projednali petici občanů města Mostu z bloku č.5. Na nějaké vyjadřování zástupce petentů, veřejné čtení stanovisek či návrhu na způsob reakce města na petici prostě nedošlo – dotazy nejsou, schvalujeme navržené usnesení. Ani přítomná zástupkyně petičního výboru paní Peřinová, tak nevěděla, jak byla petice projednána a řešena a musí čekat na písemnou odpověď. I když mohla tušit, dle toho čeho byla svědkem, že „projednání bylo natolik náročné a odpovědné, že skončila v koši  za celou řadou dalších petic občanů ve městě Most vzniklých a místně podávaných.“

Ke koloritu celého jednání a jakési opatrnosti z jiných kauz kolem svého rozhodování, bylo tajným hlasováním jednáno o prodeji akcií FK Baník Most, a.s., aby se snad nedalo dohledat, kdo jak hlasoval a rozhodoval (jenže když bude rozhodování jednomyslné, je to jasné, že v tom budou opět všichni - bratři v triku podnikatelských kmotrů).

Využili jsme přestávky na tajné hlasování a z jednání odešli, protože to co bylo do té doby vidět a slyšet, docela stačilo. Na konec musím konstatovat, že J. Zelenka nesplnil sice svůj slib chodit na každé jednání, dokud nebude náměstkyně H. Jeníčková odvolána z funkce, ale  přesto by se dalo říci, že šlo-li mu o více, když do politiky vstupoval, může slavit, vyhrál, je na každém jednání v podstatě přítomen, protože to co zde probíhá, se dá charakterizovat jako „demokration comedia dell´ arte“.

Hezký den, Vlastimil Balín

P.S.:… omlouvám se, že neumím zatloukat … a ani nechci….

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlastimil Balín

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.