Vlastimil Švarc: Víte co mi zaráží v dnešní době?

02.04.2012 17:01

Prvé řadě nezájem, nezájem a ignorace společně s naivitou… V každém případě, výsledek po sečtení rovná se hloupost.

Vlastimil Švarc: Víte co mi zaráží v dnešní době?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kníže Schwarzenberg čte ve sněmovně noviny

Jestli mám pravdu nebo ne, nechám na každém zvlášť, ale ať se podívám na cokoliv kolem sebe, ve všem je to stejné. Ať je to zábava, vztahy mezi lidmi, práce, ale kde to bije do očí nejvíc, je politika.

Snažím se, ale opravdu nemohu pochopit, jak můžeme být, tak slepí k tomu, co se děje kolem nás. Ale hlavně, že si neuvědomujeme, co se děje právě i nám a našim rodinám. Neměla by policie sloužit nám, normálním slušným lidem? Kteří platí daně a tím pádem právě policii, aby nás ochraňovala? Ta, ale právě naopak, znepříjemňuje náš život. Například denně s kontrolami rychlosti, v místech kde to opravdu není potřeba, jen z toho důvodu, aby nás pak doslova buzerovala a za pár drobných přestupků, nám klidně znemožnila dál jezdit? Věřte nebo ne, ale opravdu není problém, během jednoho měsíce přijít o celých 12 bodu, jen za to, že překročíte rychlost o deset kilometrů za hodinu. Buďme upřímní, takové drobné porušení, udělá každý z nás a určitě víc jak pětkrát za měsíc. K tomu si nezapnete bezpečnostní pásy a i když tím ohrožujete maximálně sám sebe a nikoho jiného, jste v tom. Největší ironie je ta, že si za takovou buzeraci sami ještě platíme. Platíme si za to, aby nás takto omezovali a znepříjemňovali už tak těžký život.

Pořád je to, ale jen slabý odvar toho, co se děje v politické sféře. Za prvé se vůbec zamýšlím nad tím, proč a podle jakých kritérií, vlastně volíme politiky? V čem jsou odborníky a na jaké odvětví? Volíme je jen proto, že nám něco slibují, ale když pominu to, že se nikdy z těch slibů nic nesplní, tak proč vlastně věříme, takovým lidem? Nic nedokázali, neznáme je. Proč věřit, že pro nás něco udělají? Vždyť ani nevíme, jestli by to dokázali, i kdyby opravdu chtěli? Není tady něco zvláštní? Vraťme se na začátek, nebylo tady po "revoluci" hezky? A ti lidé, které jsme volili proto, abychom se měli ještě lépe, to alespoň jednou, třeba jen na chvilku, od té doby dokázali? Já mám pocit, že od té chvíle, to jde jen z kopce a máme se hůř a hůř, byť volíme a volíme. Vždyť, podle slibů, by jsme se měli mít lépe a lépe?

Možná je to i tím, že ať volíme koho chceme, jsou tam stále stejní lidé… Nechci rozebírat kompetentnost, těchto lidí. V podstatě je vlastně neznám ( i když by jsme je měli znát všichni a podrobně, když nám řídí život), ale podle výsledků, už názor mám. Ten je, ale jen můj a mohu se mýlit. Já chtěl poukázat na jinou, jednoduchou věc a to tu, že si politiky volíme pro to, abychom se měli lépe, pracovat by měli pro nás, pro naše blaho a za to si je platíme. Ale, já nevím o jediném zákoně, nebo opatření, či nařízení, které by pro nás přínosné bylo a hlavně, aby nám ten život opravdu ulehčili! Protože, to je důvod, proč tu práci zastávají. Abychom se měli lépe, nebo ne? Nebo je podstata jiná? No, skutečnost je taková, že si je platíme za to, aby nás okrádali, obohacovali se na náš úkor úplatky a znepříjemňovali nám život, jak to jen nejvíc jde! Ale nikomu to nevadí.

Víte, svěřujeme svůj život lékaři, když jsme nemocní, ten musí studovat a dělat školy na to, abychom mu důvěřovali a nechali se léčit. A v tomto případě, svěřujeme stejně tak své životy a svých rodin lidem, kteří neznamenají vůbec nic. Ničím nám nedokazují, že jim jde o naše dobro. Nemusejí proto dělat vůbec nic. Za nic nejsou odpovědní. Do dnes nám ukázali jen to, že jsou to vypočítaví zloději, kteří nás už nejednou okradli. Ale všichni se jim svěřujeme pořád dál a v naději, že se to zlepší. K tomu všemu dobrovolně a jak už jsem psal, ještě si je za to platíme… A proč? Důvod je právě ten nezájem + ignorace + naivita = hloupost

Ano, už přesně slyším to remcání, že tohle ví přece každý…..,ale proč s tím tedy něco neděláme? Ptáte se co? Že to říkáte? A komu? Sousedovi, nebo před kamarády? No, tak to je určitě dobře, ale když už si tedy, ty politiky platíme, neměli by, jsme to říkat jim? A děláme to? Na obhajobu, těch pár normálních politiků, jak by se to k nim, asi mohlo dostat? Jasnovidci nejsou, jak se tedy v podstatě můžeme zlobit na politiky, že nedělají to, co chceme, aby dělali, když jim to neřekneme? Není také chyba i na naší straně? Možná je nejvyšší čas to zkusit udělat, protože za chvíli, už to třeba nepůjde. Je totiž možné, že až jim to půjdeme říct, rozežene nás námi placená Policie, která nás má ochraňovat před těmi špatnými, stejně jako na Slovensku, nebo v Řecku a bude ochraňovat právě ty, před kterými by nás právě chránit měla!

S odporem se díváme na někoho, kdo to v hlavě nemá v pořádku a někoho zabije. Ano, je to špatné a neobhajitelné! Jak je ale možné, že u vojáků, kteří dělají to samé a v ještě větší míře, je to v pořádku? Protože to nedělají u nás? A ti co je posílají do válek, nebo chcete-li konfliktů v zemích, jako je naše a rozhodují, koho a v jaké zemi mají vraždit, ti jsou normální? Normální, zdravý, hodný a poctivý člověk to nedokáže. Podle mého tací lidé, už musí být hodně vyšinutí, aby s klidem rozhodovali o takových zvěrstvech a pak šli v klidu na oběd. Ale mimo jiné, jsou to ti samí, kteří nám řídí naše životy a tihle vrazi, jsou zase nepostižitelní. Ale kdo jim dal takové právo a moc, k takovým rozhodnutím? Nikdo, zase jen ta naše "hloupost". Možná pozdě není, ale bude, pokud se nic nezmění a pokud zůstaneme "hloupí".

Myslím, že do teď, jsme všechno z pohodlnosti nechávali na ostatních, s tím, že nějak to dopadne. Chcete dál čekat a doufat, že to někdo za vás udělá? Do teď jste se mohli přesvědčit, že neudělá. Nebuďme hloupí a neopakujme stejnou chybu dokola. Jen skutečný hlupák v tom bude pokračovat dál.

Já nevěřím, že hlupáci jste, nechtějte mne o tom přesvědčit…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.