ZA HRANICE HŘIŠTĚ – Josef BICAN 5000 GÓLŮ

24.09.2023 9:40 | Komentář

Nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí a spolek Ars Magna 21, přicházejí s iniciativou vytvořit sochu Josefu Bicanovi, slavnému fotbalistovi a umístit ji před stadion jeho SK Slávie. „Pepi, jeden z našich skutečných národních velikánů nikdy nezradil, sebe, svoji vlast, a ani přes vše, co se stalo, svoji milovanou Slávii,“ připomíná František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

ZA HRANICE HŘIŠTĚ – Josef BICAN 5000 GÓLŮ
Foto: Archiv PL
Popisek: Kniha Josef Pondělíka - Bican - 5000 gólů

„ … dobré vztahy mezi lidmi, o které usilujeme, by se měly projevit právě v kopané, v její čistotě, a tím i v úrovni.

Dobré kopané, ve které se bude hrát svobodně, ale přitom s největším zaujetím a největší zodpovědností, ve které budou padat góly a z níž budou mít lidé radost, budu fandit až do smrti.

A jsem optimista. Věřím, že kopaná nikdy nezemře, ačkoli ji mnoho lidí už pochovávalo.“

Josef Bican ( Pepi )

To jsou závěrečná slova Josefa Bicana, kterými končí kniha Josefa Pondělíka, Josef Bican – 5000 gólů.

Knihu v doplněném vydání vydalo Nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí jako svoji první ve stejnojmenném edičním programu, ve kterém vzdělání, sport a jimi získávané sebevědomí jsou základními pilíři pro utváření osobnosti člověka.

Ale vraťme se k životu Josefa Bicana, Pepiho.

Před sto deseti lety vídeňská ulice v dělnické čtvrti Favoriten, Quellenstrasse 1201 a hadrový míč zrodily jednoho z největších fotbalistů světa. A sudičky, byly – li u jeho kolébky jaké, předurčily mu jít životem s vůlí Diskobola a odvahou Davida, předurčily mu osud člověka, který dokáže za hvězdy zapřáhnout vůz. A mistrovství  proměnit míč v radost a vstřelenými góly dávat štěstí druhým.

A ještě je třeba dodat, že Pepi, jeden z našich skutečných národních velikánů nikdy nezradil,  sebe, svoji vlast, a ani přes vše, co se stalo, svoji milovanou Slávii.

Sám neobyčejný, byl ztělesněním lidské obyčejnosti.

Je jen třeba si přát, a udělat vše co může člověk udělat, aby nebyla zapomenuta lidská hanba,  která zůstává za přisluhovači každého ismu. Hanba slov a činů,  vlastní mocí nadutých hlupáků,   shrnutá do věty: „ Podívej se! Tady teď kope Bican!“ řečená se smíchem podivné pomsty dítěti,

aby vidělo dopad „uvědomělé spravedlnosti“, když Pepa v trestu za svoji jedinečnost kopal kanály. Kolikrát, jen v obsahových a slovních obměnách, kolikrát byla opakována mnohým stejná věta,  arogantní a  plná zášti, v průběhu mnoha desetiletí.

Jedinečný pro národ, pro svět, jen pro naše nevymírající améby funkcionářství ne.

Pojďme  stránkami knihy Josefa Pondělíka životem Josefa Bicana,  a protože je ve své podstatě reportážním svědectvím jedné veliké osudové cesty, pokusme se sami v sobě rozlišit od sebe pohledy „orla a žáby“. Protože o tom kniha a jí dokumentovaný život Pepiho, je.

A rastrem tohoto pohledu se dívejme na současný svět a jeho kolotání kolem nás samých. Pomůže nám to „ vytáhnout kus železa“ z pod vlastních kompasů a sever bude severem, jih jihem a uvidíme, že zmatení růžice světových stran a hodnot, je možné nejen napravovat, ale především mu předcházet.

A sport má v tomto procesu neodmyslitelný význam. Je změřitelný. Kdo skáče do dálky tři metry, nepřeskočí čtyřmetrový potok i kdyby o svém skoku hodiny mluvil. Sport jsou váhy vítězství i prohry, radost i zklamání, je podobný životu, je ve své podstatě vírou v cestu k cíli.

Závěrem je dobré říci, že v Nadaci SK Slavia vznikl ucelený program, který má název „ Za hranice hřiště.“

Má čtyři oblasti činnosti: Pomoc zdravotnickým zařízením a dětským pacientům. Vzdělávání a sportování mládeže. Ochrana životního prostředí. Pomoc při živelných pohromách.

Je to mimořádný program.

A bez nadsázky je možné říct, že Pepi Bican byl vlastně  jeho představitelem i kmotrem. Hřiště má své hranice, Bicanova, „dobrá kopaná“, ne. Protože radost a štěstí lidí z dobré hry nelze do žádných hranic svázat… snad do vzpomínek.

Josefu Bicanovi, Pepimu, jsme stále moc dlužni. Křivdy na něm spáchané nelze vzít zpátky. Ale naše současnost i budoucnost nám dovoluje naplňovat jeho odkaz sportovce i jeho samého.

Proto Nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí a spolek Ars Magna 21, přicházejí s iniciativou vytvořit pro pamětníky,  nás i generace budoucí,  Josefu Bicanovi sochu a umístit ji před stadión, jeho SK Slávie.

František Mareš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…