Zdeněk Koudelka: Změna volebního zákona

18.11.2013 7:33

Náš stát dokázal žít s vládami menšinovými i jen těsně většinovými. Občas se vlády střídaly příliš často.

Zdeněk Koudelka: Změna volebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Nevíme, nakolik by tento systém fungoval v dobách razantní ekonomické či jiné společenské krize. Nevíme, zda by ji vláda se slabou parlamentní podporou vyřešila, totéž platí pro široký koaliční slepenec ideově vzdálených stran. Proto je správné požadovat změnu volebního zákona, který je určující pro tvorbu politického systému.

Volby do Poslanecké sněmovny jsou u nás ústavním příkazem založeny na poměrném systému. V rámci tohoto systému lze uplatnit i většinové prvky posilující vítěze voleb. Tyto prvky lze posílit i při zachování poměrnosti voleb. Ústavní soud sice již jednou zrušil změnu volebního zákona jako příliš vybočující z principu poměrných voleb daných v ústavě, ale tím nezakázal jakékoliv posilování většinových prvků. Takovým možným posílením je rozdělení největších krajů na dva volební kraje tak, aby volební kraj neměl více než 600 000 obyvatel. Čím je totiž volební kraj menší a rozděluje se v něm méně mandátů, tím i poměrný systém posiluje výsledek velkých stran na úkor malých a nutí malé strany do integrace s blízkými politickými subjekty. Další možnost je systém bonifikace vítěze, kdy i v poměrném systému vítěz získá určitý počet mandátu automaticky (např. 55%) a zbytek se rozdělí poměrně mezi ostatní strany. Tento systém vedl v Itálii k politické integraci a vytvoření dvou velkých volebních bloků.

Chceme-li změnit vládní nestabilitu, je nutné posílit většinové prvky ve volbách do Poslanecké sněmovny nebo přímo zavést většinový systém s důrazem na funkci voleb jako legitimaci nositele moci v demokracii prostřednictvím tvorby vládní většiny v parlamentní komoře, které je odpovědna vláda. Změna je dosažitelná jen za dohody nejsilnějších stran, protože vyžaduje změnu ústavy, z které má být vypuštěno ustanovení o konkrétním typu volebního systému do Poslanecké sněmovny, a je málo pravděpodobné, že by jedna velká strana, byť ve vládní koalici s malou stranou, disponovala ústavní většinou v obou komorách Parlamentu. Možných cest jak změnit volební systém vedoucí k stabilnější vládě je mnoho, nemusí to být jen čistý většinový systém. Jestliže nám vadí slabé vlády, je nutné změnit volební zákon.

Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …