Zdeněk Velíšek: Silně kontraproduktivní polemika kolem Jourové

15.09.2014 18:57

U nestranného pozorovatele může polemika českých politiků kolem kandidatury Věry Jourové na post evropské komisařky budit úžas. Je to polemika čistě vnitropolitická.

Zdeněk Velíšek: Silně kontraproduktivní polemika kolem Jourové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Spočívá jen ve vzájemném osočování z chyb, kterých se měli jedni či druzí dopustit vysláním právě této političky do Bruselu, a v obviňování z toho, že její portfolio není tak prestižní, jaké mohlo být, kdyby byl s Junckerem vyjednával někdo jiný nějak jinak o někom jiném.

Aktéři téhle debaty si trestuhodně nepřipouštějí, že jejich přestřelky skýtají ostudnou podívanou těm instancím Evropské unie, které ještě budou české zastoupení v Evropské komisi zkoumat pod drobnohledem.

Jako by jim nezáleželo na tom, že Evropskému parlamentu, kterému bude Věra Jourová v příštích dnech vydána na pospas, sami nabízejí argumenty k jejímu odmítnutí, které bude ovšem také odmítnutím jejich přístupu k účasti Česka v Evropské komisi. Věru Jourovou jejich počínání handicapuje, českou politiku deklasuje.

Česká kandidátka na komisařský post je už těžce znevýhodněna tím, že v Evropském parlamentu nebude obhajovat svou schopnost spravovat agendu, s kterou počítala a kterou z domova znala, ale že je na poslední chvíli nucena dokázat svou kompetentnost pro řízení obsáhlého portfolia, s kterým neměla možnost se dobře seznámit.

Ti, kdo na české politické scéně označují portfolio spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti práv za slabé si zřejmě neuvědomují, že agenda svěřená Věře Jourové je zásadního významu pro upevnění, či možná i pro udržení právních států v Evropě.

Patří sem i dnes tak citlivá témata, jako je volnost pohybu po teritoriu Evropské unie, ochrana osobních dat, čím dál rozsáhlejší elektronická kriminalita, ta agenda má v právní rovině přesah i do zahraničních vztahů Unie.

Slabé je tohle porfolio snad jen svým rozpočtem. Silné je svým politickým dosahem.

Jen si vzpomeňme, jak předchůdkyně paní Jourové, Vivian Redingová, donutila francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho zastavit deportace rumunských Romů z Francie.

Věra Jourová má nepochybně příležitost zanechat pozitivní českou stopu v úsilí Evropské unie o zachování dosavadní úrovně evropské civilizace a evropské demokracie.

To se ale ta kontraproduktivní polemika kolem ní musí urychleně změnit ve shánění dokumentace, která by jí v Evropském parlamentu pomohla dokázat, že se v tak široké problematice, jakou jí Juncker obšťastnil, orientuje, že ji chápe jinak než téměř celá česká politická scéna, a taky, že v té agendě, kterou má spravovat, nemá Česko příliš velké resty. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…