Zdeněk Vyšohlíd: Proč regionální politici nepodpořili svého kandidáta?

22.03.2013 17:02

Čím ožívá, nebo by mohlo ožívat veřejné mínění v našem kraji? Odráží se v něm nějak také témata tzv. velké, "vysoké politiky"? O propojení celostátních témat s pohledem na místní dění uvažuje ve svém komentáři Zdeněk Vyšohlíd.

Zdeněk Vyšohlíd: Proč regionální politici nepodpořili svého kandidáta?
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

 

Škoda, že ho nezvolili do vedení ČSSD. Strana dala přednost hejtmanu Chovancovi, ano, tomu jedinému kandidátu sociální demokracie, který v krajských volbách prohrál se soupeřem z ODS! - Ale doma v ČSSD? Tam Chovanec kumuluje funkce.   
 
My, občané "zdola", se musíme ptát: Pročpak se pan hejtman víc neangažovat v předvolebním klání Jiřího Dienstbiera? Proč nestál na Domažlicku s početnou svitou sociálních demokratů na tribunách spolu s Dienstbierem, vedle něho nebo za ním? Kampani by to dodalo lesku a aspoň zdání oficiální stranické podpory. Ano, měli tam myslím v plném počtu stát vedle Jiřího Dienstbiera představitelé západočeské sociální demokracie. Nestáli.   
 
ČSSD vyslala kandidáta do přímé volby prezidenta, ale když ten objížděl svou vlast, svou vlastní partaj při tom za sebou neměl, určitě ne s patřičnou okázalostí. Aspoň v Domažlicích ne!   
 
Přesto Dienstbier uspěl! Získal 830 tisíc hlasů, a to v prvním kole! Že nezvítězil - to nebyla prohra ani neúspěch - ale že vzápětí na sjezdu "vypadl" z vedení ČSSD, to je překvapení! Tak proč nepostavili do prezidentské volby lepšího kandidáta? - Cožpak opravdu chtěli na Hrad někoho, kdo jim není dost dobrý ani pro funkci v Lidovém domě? Vždyť na postu ve vedení Lidového domu by byl takříkajíc jen jedním z vedoucích představitelů, jen jedním "domovníkem" mezi jinými představiteli domovního řádu a pořádku,   
 
Strana, od které očekává výrazná část veřejnosti změnu v politické kultuře, se náhle ukazuje v prachšpatných barvách neupřímnosti, taktizování a fíglů. Chtěli vůbec Dienstbiera na Hrad? A jestli ne, tak proč ho tam stavěli?! A když už ho tam postavili, a on kupodivu uspěl víc, než se čekalo - tak proč ho, u všech všudy, nechtějí do svého vedení? Do řady zasloužilých domovních důvěrníků Lidového domu? - Nelíbil se strýčkům, tetičkám, ba ani kmotrům?   
 
Co pěkného si máme my zdola z regiónu myslet o stranických výšinách, když ani svému prezidentskému kandidátu nejsou sto zajistit svitu představiteli ČSSD našeho kraje? Aby za ním stáli na pódiích - tak, jak se to patří? U nás, a jak jsme si u nás v Domažlicích mohli všimnout, nestáli.   
 
Po těchto zkušenostech - odpusťte mi to přirovnání - mi sjezd ČSSD připadá spíš jako sjezd v alpském lyžování: když vystartovali, byli nahoře, ale po sjezdu jsou náhle úplně dole, až moc nízko: pod úrovní hodnověrnosti. Díky kaňce, kterou se poznamenali svým postojem k Jiřímu Dienstbierovi, řekl bych.   
 
Doufám, že mluvím aspoň za voliče, kteří očekávají od své preferované partaje přímočarost, stanování a sledování jasné linie: dienstbierovskou upřímnost a opravdovost - ne taktizování skupinek v zákulisí, ne intrikářské politikaření. 

Komentář byl odvysílán v pořadu Publicistika na ČRo Plzeň

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…