Bárta: ČR ujíždí v konkurenceschopnosti vlak. Vláda nečiní, vláda spí

25.10.2012 22:17

Na dnešním jednání Sněmovny čelil premiér Petr Nečas interpelacím poslanců mimo jiné na téma konkurenceschopnost a zahraniční obchod ČR. A přestože se Nečas snažil argumentovat tradiční rozpočtovou kázní, v obhajobě neobstál.

Bárta: ČR ujíždí v konkurenceschopnosti vlak. Vláda nečiní, vláda spí
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Petra Nečase už několik měsíců kritizuji za to, že se propadáme na žebříčcích konkurenceschopnosti, že vláda nečiní žádné kroky, přestože to premiér Nečas už mnohokrát zmiňoval. Vláda je v souvislosti s konkurenceschopností kritizována odborníky za to, že se nedrží doporučeními NERVu, poradního orgánu, který si sama vytvořila.

Fatální bylo dnešní Nečasovo prohlášení o prorůstových opatřeních. Prohlásil, že jakékoli pumpování peněz do ekonomiky je nepřijatelné a že kvůli růstu nebude zvyšovat státní dluh. Podle premiéra si prý máme vybrat mezi českým ekonomickým růstem, českým deficitem veřejných financí, českou mírou nezaměstnanosti a českou mírou ohrožení chudoby, anebo, třeba slovenským ekonomickým růstem, ale také slovenským deficitem veřejných financí, slovenskou mírou nezaměstnanosti a slovenskou míru ohrožení chudoby. Tato odpověď mi přijde jako od dítěte školního věku. Vůbec nechápe logiku mojí argumentace. Celou dobu hovořím o tom, že Česká republika je plná zbytečné byrokracie, která brání konkurenceschopnosti. Založení podnikání, placení daní, vývoz do cizích zemí – to vše je u nás hrozně složité a zdlouhavé.

Nečas snad nepochopil, že prorůstová opatření nejsou o tom, že budeme utrácet. Jsou o tom, že efektivně využijeme to, co máme a nebudeme podnikatele a vývozce zbytečně brzdit byrokracií a předpisy.

Neuvěřitelná liknavost vlády se ukázala i v jeho dnešních prohlášeních. Na otázku, co vláda teda činí, její předseda odpověděl: Schválili jsme implementace mezinárodní konkurenceschopnosti. Obměnili jsme řídící výbor pro konkurenceschopnost a založili jsme nový úřad implementace na MPO.

Nečas je v pozici předsedy vlády již dosti dlouhou dobu. Za tu dobu však stihnul jen ustanovit výbor, úřad a propustit a najmout úředníky.  V den, kdy se začalo poprvé mluvit o zvyšování DPH, začal Nečas mluvit také o tom, že vláda přijde s masivním prorůstovým balíčkem. A co jsme dnes od něj slyšeli?

Prorůstových opatření má být celkem 18. Zatím se zpracovávají a mají být realizována do půlky roku 2014.

Toto sdělení snad ani premiér nemůže myslet vážně. Než se probere, uvidí jen poslední vagón vlaku, který bude někde v dáli. Jinými slovy než Nečasova vláda něco pro českou ekonomiku skutečně podnikne, uplyne dva a půl roku, a to je luxus, který si nemůžeme dovolit. Česká republika si v současnou chvíli nemůže dovolit přešlapování na místě.  Za Nečasova úřadování se toho povedlo žalostně málo. Důchodovou reformou kritizují všichni, odborníci z NERVu, prezident republiky a pochopitelně opozice. Sociální reforma se změnila v marast korupce, skandálů a policejního zatýkání. Zdravotnická reforma se tiše poslala k ledu.  Co jste tedy, pane premiére udělal pro lepší zítřky?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…